Butlletí EspaiS@lut
Abril 2023 - #127

Espai municipal

Programa Pas a Pas a Montornès del Vallès

© Ajuntament de Montornès del Vallès

© Ajuntament de Montornès del Vallès

La iniciativa del Pas a Pas s’emmarca en el programa Cuidem-nos Montornès, un conjunt de propostes que va néixer arrel de la pandèmia del coronavirus en resposta als problemes derivats per les restriccions i l'aïllament social decretats per fer front a la pandèmia.

 

 

Per aquest motiu, nombroses persones del municipi van arribar a patir problemes de salut emocional que van obligar l’ajuntament, a través dels departaments de Participació Ciutadana i de Salut Pública, a posar en marxa tres projectes simultanis:

  • Grup de suport emocional, són tallers destinats a grups de persones amb risc d'exclusió i/o de vulnerabilitat social no diagnosticades de trastorns mentals severs. Consisteix en 12 sessions de 2 hores de durada a càrrec d'un psicòleg o psicòloga clínica que mitjançant dinàmiques ajuda al foment dels hàbits saludables reforçant l'autoestima de les persones participants.
  • Radars, on el comerç local fa d'agent detector de situacions de risc entre la població més vulnerable i contacta directament amb el grup coordinador del programa quan detecta una persona que fa temps que no apareix per la botiga o, si ho fa, la troba distreta o fora de la normalitat.
  • Salut Pas a Pas, el projecte de nou sortides de descoberta per conèixer el patrimoni històric i natural del municipi i una darrera sessió, la desena, de cloenda i tancament de l'edició. El programa, en la seva 4a edició, ofereix un espai socialitzador per minimitzar els efectes de la soledat no volguda i permetre que les persones que se senten aïllades tinguin l’oportunitat de relacionar-se mentre practiquen exercici físic tot coneixent l’entorn i els seus actius en salut. Les sortides tenen lloc en dos moments de l’any: la primavera i la tardor, temporades on el clima és més favorable per realitzar activitats a l’aire lliure.

 

En aquesta 4a edició del Pas a Pas, que tindrà lloc tots els dijous el 23 de març fins l’1 de juny de 9.30 a 11.30 h, es preveu una participació de gairebé una trentena de persones, la majoria veïnes i veïns de Montornès tot i que també arribaran d’altres municipis propers. En les edicions anteriors, tot i les restriccions, al voltant d’unes 50 persones es van beneficiar del programa, la majoria dones entre els 55 i 75 anys.

El Salut Pas a Pas s’emmarca, en primer lloc, en els principis recollits en l’ODS 3 (Salut i Benestar) en aliança amb l’ODS 17 atès que comptem amb personal de diferents departaments i administracions, com el Centre d’Atenció Primària. També va en consonància amb els ODS 13 i 15, que fomenten els valors del medi natural i la prevalença de la ciutadania, el teixit associatiu i les administracions en la lluita contra el canvi climàtic.

Pel que fa al Pla Director de Salut de Montornès el Cuidem-nos forma part de la línia estratègica núm. 2 d’apoderament personal i comunitari, concretament l’actuació 2.4 Promoure hàbits i estils de vida saludables del conjunt de la ciutadania.

Finalment, forma part de l’eix del vigent PAM 2.4 Potenciar Montornès com a municipi saludable.

 

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #127 - Abril 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS