Butlletí EspaiS@lut
Març 2023 - #126

Conèixer-nos emocionalment

Alegria i benestar

© Shutterstock.com

© Shutterstock.com

Seguim endinsant-nos en el procés d’autoconeixement, com ho portes? Has posat en pràctica alguna de les eines que t’hem facilitat? Esperem que aquests recursos et puguin ser d’utilitat quan els necessitis.

Entrem en matèria, en aquesta nova publicació coneixerem més a fons l’alegria, una emoció que moltes vegades no es té gaire en compte perquè es relaciona amb un estat que  hauria de ser intrínsec en nosaltres, però com la desitgem quan no la sentim!

 

 

La pregunta

Parlem d’emocions positives i negatives?

A vegades tenim la tendència de classificar les emocions en positives o negatives en funció de si ens generen benestar (com l’alegria i llavors és positiva) o malestar (com la ràbia i llavors és negativa).

Però aquesta divisió no seria correcta ja que totes les emocions són necessàries, i gràcies a elles l’espècie humana  ha sobreviscut fins a dia d’avui, ja que si els nostres avantpassats no haguessin tingut por i no haguessin actuat en conseqüència amagant-se o fugint, per exemple, d’aquella bèstia que se’ls volia cruspir, probablement avui no estaríem aquí.  

Així doncs, si escoltem i parem atenció a les emocions ens adonarem que ens informen de com ens afecta el que passa en el nostre entorn. Si ens genera por, angoixa, tristesa, desesperança, desconcert, ràbia, alegria, esperança... donem-nos temps per entendre perquè ens sentim així i busquem recursos per continuar amb aquesta sensació agradable o per disminuir la intensitat o fins i tot generar un canvi en aquelles emocions que ens són més desagradables.
 

 

Vocabulari emocional

Anem a descobrir l’alegria i el benestar:  

Ambdues estan estretament lligades, i moltes vegades no es concep una sense l’altra, però avui veurem com una és una emoció primària i l’altra és un estat.
 

L'alegria

Què és? és una emoció primària que etimològicament significa la sensació d’estar viva, animada i sol ser la més aspirada.

Té relació directa amb el plaer i la felicitat, sobretot en el fet d’aconseguir alguna fita. 

Pot semblar que no compleix cap funció relacionada amb la nostra supervivència però justament és la que ens motiva, dona il·lusió, ens aporta actituds positives i ens serveix de recompensa per aquelles conductes beneficioses per a nosaltres. 

Quan realitzem una acció que satisfà una meta, és quan es dispara l’alegria, i gràcies a aquest fet, la conducta es repetirà per tornar a viure aquesta sensació de plaer. Actua com el nostre reforçador natural. 

L’alegria és una emoció expansiva, això vol dir què tendim a expressar-la cap a fora. Afavoreix la creació de vincles, tenint més empatia i contagiant el nostre entorn amb positivitat, optimisme i energia.

Quan nosaltres ens sentim alegres el nostre cos també ho expressa amb un somriure, ulls oberts i brillants, parlem amb volum alt i ràpid, la circulació sanguínia s’accelera i el nostre cor batega més ràpidament. 

Els sentiments que se li associen són l’esperança, satisfacció, entusiasme, confiança, optimisme, serenitat, plenitud, bon humor...

Ara bé, l’alegria també pot anar en la nostra contra si no la sabem gestionar correctament, ja que ens pot portar a no raonar de manera objectiva si ens trobem en un estat d’eufòria, podem perdre intensitat en la nostra empatia i no connectar de manera correcta amb els estats emocionals de les altres persones, així com també acabar sent imprudents per una excitació excessiva.

Quin seria l’antònim de l'alegria? La tristesa.

Emoció que se centra en el passat, relacionada amb una pèrdua. La persona sent pena o melancolia. 

 

El benestar

Què és? És una percepció subjectiva, pròpia de cada persona, que implica la valoració que es fa de la satisfacció de les necessitats de la vida. No és una emoció, és un estat.

Quan sentim benestar experimentem plaer, sensacions agradables, estats mentals més positius... és a dir, experimentem un estat de felicitat.

Quan percebem aquesta sensació, la nostra manera de mostrar-nos a la resta de persones, per exemple, és molt més oberta, tendim a realitzar una escolta molt més activa, ja que no tenim pensaments pertorbadors, solem comunicar-nos de manera més positiva...
 

Quin seria l’antònim del benestar? Torbar
És quan la sensació de quietud, serenitat, lucidesa... és veu alterada.

 

Torna a l'inici

I ara què puc fer?

Et proposem dues activitats relacionades en com mantenir o fer fluir l’alegria i la sensació de benestar que ens proporciona.
-    T’animem a fer una llista de música, amb aquelles cançons que et generin alegria, que et despertin aquesta sensació de benestar i escolta-la no només en aquells moments en que ja estiguis amb una actitud positiva sinó també quan sentis que necessites un plus de motivació.

Aquí tens un recull de cançons que a l'equip de Promoció de la Salut de la Diputació de Barcelona ens generen alegria:

 

-    Una altra de les eines que et proposem per generar benestar és que realitzis el següent exercici. El pots fer només per a tu, també per a les persones amb les quals convius i, perquè no, el pots fer extensiu al teu equip de feina.

Agafa notes adhesives de colors i escriu paraules, missatges curts o dibuixa emoticones, per exemple, que et despertin sensacions de benestar, que et facin treure un somriure, que et motivin i t’animin a aconseguir una meta que tens en ment. 

Nota: a l’hora de fer aquestes notes, recorda: en cap cas comencis amb la paraula NO! 

Distribueix aquestes notes per tota la casa: penja-les a la nevera, en el mirall del lavabo, en la pantalla de l’ordinador, a dins del calaix dels coberts ... sorprèn-te cada dia amb tot de missatges que et pugin l’ànim i sigues conscient de com petites accions poden fer-te sentir GENIAL !

Nota:  observa les teves expressions, però també les de les altres persones quan reben els teus missatges. T’agradarà!

 

© ayayoyo_ Shutterstock.com

 

T’esperem al proper butlletí!

 

Torna a l'inici

 

 

Boletín: EspaiS@lut
Número de boletín: #126 - Març 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS