Butlletí EspaiS@lut
Novembre 2022 - #122

Destacat

Dia Mundial sense Alcohol

15 de novembre

© Petrenko Andriy / Shutterstock.com

© Petrenko Andriy / Shutterstock.com

L’alcohol és la droga més consumida en la nostra societat ja que forma part dels nostres patrons culturals. Està present en totes les celebracions, i no només això, sinó que és un element intrínsec a la forma que tenim de relacionar-nos. Però alhora, és una de les drogues que més problemes socials i sanitaris genera (dependència, malalties, absentisme laboral, problemes familiars, lesions causades per accidents de trànsit, etc).

Llegir més.  

Per aquest motiu la Diputació de Barcelona se suma, un any més, a la celebració del dia mundial sense alcohol, el proper 15 de novembre. 

Els darrers anys el consum d’alcohol en la població jove ha estat protagonista als mitjans de comunicació, per episodis de consums intensius en espais oberts i en el marc de l’oci nocturn, posant el focus d’atenció en aquest col·lectiu, donada la baixa percepció del risc que tenen respecte a aquesta substància, ja que la consideren un mitjà per relacionar-se, desinhibir-se i integrar-se en el seu grup d’iguals.

A través de l’enquesta d’hàbits relacionats amb la salut a alumnes de 4t d’ESO podem fer seguiment de l’evolució de diferents indicadors relacionats amb l’alcohol i en particular amb els patrons de consum de risc: l’anomenat “binge-drinking” (un consum de 4 o més consumicions en un interval curt de temps) i les borratxeres. Entre els i les adolescents que han provat alguna vegada l’alcohol (66,6% del total) s’observa com ha augmentat no haver realitzat mai cap d’aquestes dues pràctiques: es passa del 33,9% en el període 2015-2017 al 39,2% en el període 2020-2022 (aquest canvi en positiu és degut principalment als nois). Tot i aquesta reducció en els consums de risc, segueix sent un aspecte a tenir present. Actualment entre els i les adolescents que han provat l’alcohol, un 35,8% ha practicat el “binge-drinking” en alguna ocasió i el 52,1% s’ha emborratxat alguna vegada (un 26,5% més de dues vegades).
L’opinió sobre l’alcohol i la seva percepció del risc, en canvi, ha tingut una evolució negativa, és a dir se’n relativitza més el risc. A partir de diverses preguntes sobre la consideració de l’alcohol (si pensen que fa les festes més divertides, si provoca mal rendiment escolar, etc.) s’obté l’indicador agregat d’opinió sobre l’alcohol. Del 2015-2017 a l’actual període han disminuït els i les adolescents amb una opinió negativa (conscient dels risc) de l’alcohol, passant del 29,5% al 22,3% mentre que ha augmentat els i les que en tenen una opinió positiva (relativitzadora del risc): d’un 22,6% el període 2015-2017 a un 26,7% en l’actualitat.  

Per aquest motiu, és important seguir sumant esforços per continuar amb la tasca preventiva i reduir els riscos associats al seu consum.

En aquesta línia, la Diputació de Barcelona ofereix diferents recursos als ens municipals per a treballar-hi:

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #122 - Novembre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS