Butlletí EspaiS@lut
Octubre 2022 - #121

El Servei de Salut Pública informa

Dia Mundial de Prevenció de l’Embaràs no Planificat en Adolescents
26 de setembre

© Yauheniya Krupel / Shutterstock.com

© Yauheniya Krupel / Shutterstock.com

El Dia Mundial de Prevenció de l’Embaràs no Planificat en Adolescents (DPEA) o World Contraception Day (WCD) és una campanya educativa que es celebra el 26 de setembre i té com a objectiu principal crear consciència entre la població adolescent per a que coneguin les diferents alternatives anticonceptives que existeixen i puguin prendre decisions informades sobre la seva salut sexual i reproductiva, amb la finalitat de prevenir els embarassos no planificats que es produeixen en aquest grup d’edat a nivell mundial.

La majoria de les vegades, els embarassos de dones adolescents no solen ser planificats i generen una reestructuració de les relacions familiars, socials, formatives i/o laborals de les persones implicades. Aquests fets poden tenir com a conseqüència la construcció de parelles inestables, conflictes psicològics, avortaments o dificultats en l'accés al mercat laboral o a la formació.

Una de les metes per al 2030 (meta 3.7 ODS) és garantir l’accés universal als serveis de salut sexual i reproductiva, inclosos els de planificació familiar, informació i educació, així com la integració de la salut reproductiva a les estratègies i els programes nacionals.


Algunes dades

Aquestes són algunes de les dades de l’enquesta 2020-2022 d’hàbits saludables a alumnes de 4t d’ESO (14-17 anys) que fem des de la Diputació de Barcelona:


Relacions sexuals amb penetració

A la pregunta de si han mantingut relacions sexuals amb penetració alguna vegada, el 18,2% diu que sí. Les noies (19,4%) n’han mantingut una mica més que els nois (17%).


Mètodes anticonceptius que ha utilitzat alguna vegada

Del jovent que ha mantingut alguna relació sexual amb penetració, se’ls pregunta quins mètodes de protecció/anticonceptius han fet servir en les seves relacions alguna vegada.

En relació als mètodes de barrera (preservatius) entre els que han mantingut alguna relació sexual amb penetració el 91,5% els ha usat en alguna de les ocasions. I pel què fa als mètodes anticonceptius hormonals el percentatge d’haver-les usat alguna vegada és del 21,2%.

El 14% de nois i noies (d’entre els qui han tingut alguna relació amb penetració) en alguna ocasió no han fet servir cap mètode.

Entre els que han utilitzat algun mètode insegur alguna vegada (càlcul data o marxa enrere): un 17,1% dels i les adolescents que han mantingut relacions amb penetració han fet aquesta pràctica de risc en alguna ocasió.


Ús de la píndola de l’endemà

L’ús de la píndola de l’endemà com a mètode anticonceptiu d’emergència: d’entre aquelles noies que han mantingut alguna relació sexual amb penetració (o, en el cas dels nois, la seva parella femenina) el 73,4% no hi ha recorregut mai, el 18,4% l’ha fet servir una vegada i un 6,7% més d’una vegada.


Empoderament i opinió de l’ús del preservatiu

En ser preguntats per si coneixen el preservatiu (masculí) gairebé la totalitat respon afirmativament. Entre l'alumnat que ha mantingut relacions sexuals amb penetració, el 91,5% declara haver-lo utilitzat almenys en alguna de les seves relacions sexuals.

Segons el què declaren, els nois estan més empoderats que les noies per comprar i portar els preservatius, mentre que les noies es manifesten més totalment capacitades per convèncer a la parella de fer servir el preservatiu i per rebutjar mantenir una relació sense preservatiu.

En relació a les opinions sobre el benefici, necessitat i utilitat del preservatiu, la majoria es mostra d’acord amb les afirmacions sobre els aspectes positius. Malgrat això, cal assenyalar que hi ha un escepticisme (ni d’acord ni desacord) en aquests aspectes: entre el 15-22% sobre si és el mètode més segur, si s’ha de fer servir sempre o si els amics pensen que s’ha de fer servir; i al voltant del 7% sobre evitar ITS o embarassos. En quant a sentir menys plaer, un 25,8% està d’acord en la reducció de plaer amb l’ús del preservatiu.


Recursos de suport a les polítiques municipals

En la línia d’aquesta campanya educativa, l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social a través del Servei de Salut Pública ofereix als ens locals de la província de Barcelona tota una sèrie de recursos per a fomentar una sexualitat sana, positiva i plaent necessària per a prevenir possibles factors de risc en la població. Entre aquests recursos es troba l’ajut econòmic per a activitats de promoció d'estils de vida saludables relacionats amb la sexualitat i afectivitat, entre d’altres temàtiques. Alhora que també ofereix suport material mitjançant el catàleg d’activitats d’educació per a la salut amb tallers educatius i xerrades per a famílies (per a municipis menors de 20.000 habitants); l’exposició per a l’alumnat de secundària; diferent material educatiu preparat per descarregar-se en format electrònic; el webdoc “sexis” com a documental interactiu amb l’objectiu de promoure el dret a la informació i a l’educació sexual, així com també, l’assessorament tècnic que el personal de la Diputació de Barcelona pot oferir en aquesta matèria.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #121 - Octubre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS