espaiS@lut - Setembre 2012

Butlletins
Setembre 2012 - #17

En portada

El nou curs escolar comença amb SALUT

iStockphoto / Getty images

iStockphoto / Getty images

Quan ja falten pocs dies perquè comenci el nou curs escolar, els equips docents, amb el suport de professionals de salut pública de molts ajuntaments, preparen les activitats de promoció de la salut per incloure en la planificació del curs. És el moment de tornar a facilitar espais per tal que professionals de la salut, pares, mares i docents treballin conjuntament a fi de dotar als infants i adolescents de les habilitats i coneixements necessaris per afavorir l'adquisició d'estils de vida saludable.

D'aquesta manera se senten les bases per ajudar-los a prevenir futures conductes de risc, a través de la potenciació d'actituds d'autocura física, psíquica i relacional que contribueixen a millorar la seva qualitat de vida.

En aquest sentit, és important garantir una adequada educació per a la salut basada en la realització d'activitats sobre temes com l'educació nutricional, l'educació afectivo-sexual, la prevenció del consum de tabac, alcohol i altres addiccions i la prevenció d'accidents, entre els prioritaris. 

Les intervencions per abordar aquests temes de salut es poden canalitzar a través de diferents vies, com l'organització de xerrades i tallers, l'elaboració de materials didàctics de suport i també l'assessorament directe i indirecte del personal tècnic municipals  als centres educatius en les diferents activitats.

L'inici del curs és, també, el moment en què es posen de manifest problemes que, tot i no ser "rellevants" a nivell de salut, causen molts maldecaps a les famílies i als professionals de l'educació. Aquest és el cas de la presència de polls, que s'aborda donant informació a les famílies per detectar-los precoçment o eliminar-los.

No cal oblidar, per últim, la importància de l'entorn sobre la salut, per aquest motiu s'han d'estimular iniciatives per fomentar ambients saludables a l'escola com per exemple: dissenyar activitats de promoció de salut per realitzar a l'hora d'esbarjo, fomentar l'activitat física més enllà de l'àmbit escolar o aprofitar espais no lectius com l'hora del menjador per inculcar hàbits saludables.

El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona també treballa per a la millora de la salut de la població tot oferint als municipis de la província de Barcelona diferents eines i recursos per tal d'ajudar-los a integrar activitats en l'entorn escolar. Ofereix suport econòmic, exposicions i materials educatius a tots els municipis i, a més a més els menors de 15.000 habitants es beneficien de les activitats recollides al "Catàleg d'activitats d'educació per a la salut".

La col·laboració conjunta de les administracions locals, els equips d'atenció primària de salut, l'escola i les famílies pretén millorar l'educació i qualitat de vida dels infants, ja que l'educació per a la salut és la base per a un òptim desenvolupament de la persona i per prevenir possibles problemes de salut en un futur.


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat