© CDC / James Gathany
Als darrers anys s’han donat casos del virus del Nil Occidental (VNO) en forma de brots, de manera que ha esdevingut un risc per a la salut pública, humana i animal.
A Catalunya es donen els factors necessaris per a l’emergència de la febre del Nil Occidental. Aquests són la presència al nostre territori dels vectors (principalment mosquits Culex pipiens), la introducció dels virus a través d’aus migratòries infectades i el possible establiment d’un cicle endèmic dels casos ocorreguts prèviament.
La major part de les infeccions pel VNO en humans, aproximadament el 80%, són asimptomàtiques. Aproximadament en un 20% dels casos es presenten símptomes (febre >38,5ºC i almenys un dels següents: miàlgies, artràlgies, cefalees, fatiga, fotofòbia). Menys d’un 1% dels casos infectats pel VNO són greus, tenen afectació neurològica (meningitis o encefalitis), i afecten principalment a persones de més de 50 anys.
En la lluita contra aquestes infeccions víriques es necessiten accions de vigilància virològica en humans i animals hostes, detecció precoç i confirmació diagnòstica ràpida dels casos, així com una bona vigilància entomològica per tal de conèixer i determinar quin és el nivell de risc per a la salut humana i poder instaurar mesures d'intervenció immediates.
Per això, és imprescindible la coordinació entre totes les parts implicades i l’establiment d’un protocol que ofereixi una guia de vigilància i control per tal d’evitar l’aparició de casos humans ja siguin esporàdics o en brots epidèmics de febre del VNO, mitjançant la detecció dels focus de circulació del virus, així com dels casos en hostes animals o en humans.
Així, l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha publicat el Protocol per a la vigilància i el control de la febre del Nil.
Atesa la capacitat vectorial del mosquit comú, Culex pipiens, per transmetre el virus del Nil Occidental us recordem la importància de dur a terme les mesures de prevenció i control de mosquits, per evitar possibles casos d’aquesta malaltia.
Per qualsevol dubte us podeu posar en contacte amb el Servei de Salut Pública del Departament de Salut del vostre àmbit territorial.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #99 - Octubre 2020
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat