© 2020 World Federation for Mental Health
“Salut mental per a tothom: major inversió, major accés. Per a qualsevol persona, en qualsevol lloc”. Amb aquest lema es vol commemorar el 10 d’octubre el dia Mundial de la Salut Mental. Un lema reivindicatiu i molt apropiat davant la situació de crisi sanitària que estem vivint en aquests moments i que tant està afectant a la salut mental de la nostra població.
De tots és ben conegut que, fins fa ben poc, la salut mental no ha estat una prioritat en les polítiques sanitàries dels estats, fet que ha comportat que durant molt de temps hagi estat estigmatitzada, invisibilitzada i tema tabú per qui patia problemes de salut mental.
L’OMS en la seva definició de salut en el 1948, “salut com a estat de complet benestar físic, mental i social, i no només l’absència d’afeccions o malalties”, ja assenyalava la importància del benestar psicològic i emocional com a una dimensió de salut més global de l’individu.
I és que gaudir d’una bona salut mental significa portar un estil de vida saludable, saber gestionar adequadament les situacions del nostre dia a dia, sentir-se segur de les decisions que es prenen tot i que en algun moment es dubti, tenir cura del propi estat físic, poder relacionar-se amb les altres persones d’una manera sana, treballar de forma eficient i sentir que es forma part de la societat. És a dir, tenir una bona salut mental afecta directament al meu jo individual però també al meu jo social.
Però la COVID-19 ha fet evident quan d’important és gaudir d’un equilibri emocional, sobretot en moments de tanta incertesa com els d’ara, i alhora ha obert un camí d’empatia cap a aquelles persones que pateixen algun tipus de trastorn emocional. I és que val a dir, que qui més qui menys, durant el confinament, la desescalada o en la “nova normalitat” ha sentit tota una barreja d’emocions que en major o menor intensitat potser mai abans havia viscut.
Ansietat, preocupació, incertesa, por, ràbia, alegria, esperança... qui no ha sentit algunes o totes aquestes emocions en algun moment? Molts de nosaltres ens hem trobat com estar pujats en una muntanya russa experimentant tot tipus d’emocions en un mateix dia. I és que la situació actual ens ha fet adonar de la importància de tenir cura de la nostra salut física però també i no menys important, de la nostra salut mental.
Viure aquestes emocions i ser-ne conscients ens ha portat a valorar la importància que té sentir-nos bé emocionalment i en equilibri. Sabem que som persones capaces d’adaptar-nos a les diferents situacions que la vida ens posa per davant, mitjançant les nostres eines i recursos personals, però, quan a vegades no pot ser així, sentim la tranquil·litat de disposar d’un sistema sanitari dotat de professionals que ens ajudaran i ens acompanyaran en la recuperació del nostre equilibri emocional per així, tornar a prendre les millors decisions i gaudir de la vida.
Per aquest motiu, és essencial reivindicar la necessitat de destinar els màxims esforços possibles per a que aquests recursos, tant necessaris per al conjunt de la nostra societat i més ara en el moment que estem vivint, siguin de qualitat i arribin a tothom.
En aquest sentit i en la línia del lema d’aquest any, el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona inverteix diferents recursos en l’àmbit de benestar emocional, i ofereix als municipis de la província de Barcelona suport econòmic per activitats relacionades amb el tema, tallers educatius als instituts i materials per a mares i pares així com també per a la gent gran. Alhora, com a resposta a la COVID-19, la Diputació de Barcelona està reforçant aquesta línia, destinant més recursos, tant per personal tècnic municipal directament en forma de suport psicològic, així com també per a la ciutadania a través de decàlegs amb consells per a gaudir d’una bona salut mental.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #99 - Octubre 2020
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat