Butlletí EspaiS@lut
Octubre 2020 - #99

El Servei de Salut Pública informa

Dia Mundial de l’Alimentació - 16 d'octubre

© FAO

© FAO

El dia 16 d’octubre, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) celebra el Dia Mundial de l’Alimentació per crear consciència sobre la fam al món. Aquest any el lema “Cultivar, nodrir, preservar junts. Les nostres accions són el nostre futur” ens permet reflexionar un cop més sobre l’alimentació i vol donar suport a totes les persones que treballen en el sector alimentari que garanteixen que els aliments arribin a la nostra taula, fins i tot en moments de pandèmia com la generada per la COVID-19.

Enguany la FAO posa de manifest que malgrat que a nivell mundial s’ha avançat molt en els darrers 75 anys, encara hi ha més de 2.000 milions de persones que no tenen accés a aliments innocus i nutritius en una quantitat suficient que els hi permeti cobrir les seves necessitats nutricionals, i malauradament la pandèmia COVID-19 representa un nou obstacle a superar ja que amenaça amb un retrocés en els avenços aconseguits en seguretat alimentària i nutrició, i està afectant especialment als col·lectius més vulnerables.

Però encara hi ha més dades impactants que la FAO aprofita per donar a conèixer a través d’aquesta diada amb l’objectiu de sensibilitzar sobre el problema alimentari a nivell mundial: 

  • Al voltant de 135 milions de persones en 55 països pateixen fam aguda i assistència alimentària, nutricional i de mitjans de vida urgent.
  • S'espera que la població mundial arribi gairebé als 10.000 milions el 2050, el que augmentarà significativament la demanda d'aliments.
  • Es perden aproximadament el 14% dels aliments produïts pel consum mundial cada any abans d'arribar al mercat majorista.
  • Si els nostres sistemes alimentaris no es transformen, la subalimentació i la malnutrició augmentaran considerablement al 2050. Les conseqüències podrien empitjorar a causa de la desigualtat d'ingressos, l'ocupació o l'accés bàsic als serveis.
  • Més de 3.000 milions de persones al món no tenen accés a Internet i la majoria d'elles viuen a zones rurals i remotes. Els petits agricultors necessiten un major accés a finançament, capacitació, innovació i tecnologia per millorar els seus mitjans de vida.
  • La producció alimentària intensificada juntament amb el canvi climàtic, estan causant una pèrdua de biodiversitat ràpida. Avui només nou espècies de plantes representen el 66% de la producció agrícola total.
  • La combinació de dietes pobres i estils de vida sedentaris ha conduït a taxes d'obesitat en alça, no només en els països desenvolupats, sinó també en els països de baixos ingressos, on la fam i l'obesitat sovint coexisteixen. Cap regió està exempta.

Davant d’aquesta situació ens enfrontem a nous desafiaments ja que si volem viure de manera sostenible, en la línia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per al 2030, haurem de fer canvis en la nostra manera de produir, processar, comercialitzar o consumir aliments per satisfer les nostres necessitats actuals i futures tenint especialment en compte la protecció dels recursos naturals dels que tots depenem.

En aquest nou escenari, tal i com apunta el lema d’enguany, les nostres accions són el nostre futur i per aquest motiu totes les aportacions compten, i especialment en la situació de crisi que estem vivint es necessària la mobilització dels governs, dels productors, de les empreses, de les organitzacions i per suposat de les persones a nivell particular. L’objectiu prioritari és evitar que la crisi sanitària actual es tradueixi també en una greu crisi alimentària.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #99 - Octubre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS