© Ajuntament del Prat de Llobregat
El Pla Local de Salut vol promoure la salut física i mental, el benestar i la resiliència al llarg de tota la vida.
El document contempla la salut pública des d’un punt de vista ampli i transversal, que implica la inclusió de la salut en totes les polítiques amb actuacions en àmbits com l’educació, l’habitatge o el medi ambient.
L’acte de presentació ha comptat amb les intervencions de l’Alcalde Lluis Tejedor, acompanyat de les persones responsables de salut del govern municipal. També ha intervingut representant al CATSALUT Joan Puigdollers, Gerent de l’Àmbit Metropolità Sud de la Regió Sanitària Barcelona. L’acte ha comptat, també, amb la ponència “L’adolescència i les altres etapes de transició vitals, una oportunitat per a la salut” de Jaume Funes, psicòleg i escriptor.
El Pla de Salut Local, que s’ha presentat aquest dimarts 27 de novembre al Cèntric Espai Cultural, pretén oferir els instruments perquè tota la ciutadania pugui mantenir i millorar la seva salut, buscant alhora el compromís col·lectiu per construir un entorn social i mediambiental saludable, des d’una voluntat transformadora. El pla posa l’accent en els determinants socials de la salut, és a dir, en factors com l’educació, les desigualtats, l'habitatge... que incideixen sobre el benestar de les persones.
El pla ha estat elaborat mitjançant un procés participatiu en què han col·laborat els principals agents de salut presents al territori, tots els departaments municipals implicats, professionals de diferents àmbits i representants d’entitats.
A partir d’aquest procés participatiu, s’han definit els 4 eixos d’actuació estratègics del pla: Benestar emocional i salut mental; Hàbits i estils de vida saludables; Educació per a la salut i reducció de les desigualtats; i Protecció dels riscos per a la salut. De forma transversal, també es treballarà per a la millora dels recursos i servei de salut. En total, el desplegament d’aquests eixos d’actuació comportarà més d’un centenar de programes i activitats a la ciutat .
En base a aquests eixos s’han definit també 5 grans projectes tractors, de caire transversal, que permetran articular les diferents actuacions. Es tracta de l’Estratègia local de salut mental comunitària; l’Impuls a la prescripció social; l’Aula de salut; els Programes d’alt impacte; i l’Observatori per a la qualitat dels serveis sanitaris.
Una visió àmplia i transversal de la salut
Els principis inspiradors del Pla Local de Salut sorgeixen de les estratègies proposades per l'OMS (Oganització Mundial de la Salut), que observa la salut pública amb una visió àmplia i transversal. Seguint aquestes premisses, el Pla proposa la inclusió de la salut en totes les polítiques; la priorització de la promoció de la salut; i el repte d'actuar sobre els determinants socials de la salut, amb actuacions sobre l’educació, les desigualtats, l'habitatge, la degradació ambiental, el canvi climàtic...
La intenció del Pla és oferir els instruments perquè tota la ciutadania pugui mantenir i millorar la seva salut, buscant alhora el compromís col·lectiu per construir, entre tots i totes, un entorn social i mediambiental que ofereixi opcions saludables i que tot això es faci des d’una voluntat transformadora, posant l’accent en l’objectiu de la igualtat i l’equitat en la lluita contra les desigualtat socials que condicionen la salut.
Newsletter: EspaiS@lut
Newsletter number: #80 - Desembre 2018
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat