© iStock.com / PicturePartners
Els calamars (Loligo vulgaris) són mol·luscs cefalòpodes que viuen al mar. Es troben prop del litoral, a la costa del Mediterrani i a la de l’Atlàntic des de Noruega fins a les Illes Canàries. Estan formats pel cap, els tentacles i una bossa de tinta, que utilitzen quan se senten atacats. A més, presenten unes cèl·lules a la pell que els permet canviar de color per a camuflar-se i comunicar-se. Aquests animals són carnívors, ja que la seva alimentació està basada en peixos, crustacis i altres invertebrats, que ingereixen gràcies a la seva boca dotada d’un bec esmolat. Hi ha calamarsos de mida gran, entre 30 i 50 centímetres i els de mida més petita s’anomenen calamarsets o “xipirons”.
Aquest aliment és molt baix en greix i calories. Té un alt contingut en proteïnes de bona qualitat, que permeten el creixement i manteniment de les estructures del nostre cos. Pel que fa a micronutrients, destaca pel seu contingut en vitamines A, B3, B12 i minerals com el calci i Iode, potassi, el magnesi, el zinc, el fòsfor, el ferro i el manganès.
A la cuina, els calamars són molt fàcils de netejar, ja que no tenen espines. Tot i que es poden cuinar de moltes maneres, la més coneguda és calamars a la romana, que es tallen en rodanxes, s’arrebossen i es fregeixen; en aquest cas hem de tenir en compte que la seva contribució energètica i dosis de greix es superior. També es poden cuinar daurats a la planxa per cada costat a foc fort, i amb un toc de sal final, acompanyats d’all i julivert. A casa nostra, són típics els calamars amb ceba, amb tinta o formant part d’arrossos i fideuà. Per exemple, al Maresme són molt populars, on és habitual combinar-los amb els pèsols de Llavaneres. També podeu provar-los amb diferents salses, en plats de pasta o farcits.
Cal tenir present que per a una correcta cocció dels calamars haurem de coure’ls poc temps i a foc fort, o bé, estofant-los amb altres ingredients a foc suau i durant una bona estona.
Així doncs, gaudiu dels calamars, que són molt senzills de cuinar i que ens ofereixen un plat molt gustós. I recordeu seguir una alimentació saludable, rica en les verdures de temporada: coliflor, bròquil, escarola, porro,...
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #80 - Desembre 2018
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat