© Ajuntament d'Olesa de Montserrat
El 13 de setembre de 2018 va començar la sisena temporada del programa “Fem salut, Olesa”. El programa es va iniciar des del Departament de Salut Pública fa 5 anys, en col·laboració amb el Centre d’Atenció Primària d’Olesa de Montserrat (CAP Olesa), i oferia dues activitats principals: txikung a l’aire lliure i caminades per l’entorn natural del municipi, guiades per un tècnic esportiu, i en ocasions, per un o una professional de la salut.
Ambdues activitats són gratuïtes i obertes a tota la població i es van pensar amb l’objectiu de fomentar l’activitat física de manera regular com a eina efectiva de millora de la salut i la qualitat de vida, alhora que suposa un factor protector per a diferents trastorns crònics (hipertensió, diabetis, dolors musculars...) i patologies (malalties de l'aparell circulatori i càncer, principalment), i com a millora de la salut mental, especialment en col·lectius més vulnerables.
Aquest projecte vol potenciar la promoció de la salut a través del binomi “activitat física-salut”. Des del 2017, la participació de professionals del CAP Olesa un cop al mes apropa els serveis de salut a la població, de manera que les persones que participen en les caminades comparteixen informació amb professionals del CAP Olesa sobre temes de salut, amb l’objectiu de fomentar la seva autonomia en la cura de la pròpia salut.
Els temes que s’han tractat són diversos: el dolor crònic, les dietes per a persones amb diabetis, l’alimentació i la seva relació amb l’esport, les vacunes, el consum del tabac o la prevenció dels cops de calor, entre d’altres.
Actualment el programa “Fem salut, Olesa!”, es duu a terme de manera coordinada entre el CAP Olesa, el Departament de Salut Pública i el Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament, que compta amb un guia d’excursions i de natura que acompanya les rutes amb una explicació del patrimoni natural. La freqüència de caminades s’ha anat ampliant i consolidant en els darrers anys, fins a 2 cops per setmana i també es manté la pràctica del txikung amb la mateixa freqüència, i una participació mitjana diària d’una trentena de persones.
A més a més, s’està treballant perquè l’oferta d’activitats de promoció de la salut que s’ofereixen en el marc del programa sigui cada vegada més atractiva, inclusiva i accessible per a tota la població, i inclogui d’altres àmbits i entitats municipals.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #78 - Octubre 2018
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat