Butlletí EspaiS@lut
Abril 2017 - #61

En portada

Dia Mundial de la Salut - 7 abril

© Organització Mundial de la Salut

© Organització Mundial de la Salut

Sota el lema Parlem de la depressió es celebra, el 7 d’abril, el Dia Mundial de la Salut. Enguany l’objectiu es centra en millorar la informació de la societat sobre la depressió, les seves causes i conseqüències i els recursos dels que es disposa per a la prevenció de la mateixa.

Gairebé tots en algun moment de la nostra vida ens hem sentit tristos i sense ganes de fer alguna activitat. Això és normal quan desapareix als pocs dies, però quan aquest estat s’allarga podem estar parlant d’una depressió.

La depressió és una malaltia mental molt comuna que pot afectar a qualsevol persona sense fer distincions per raó d’edat, sexe o condició social. Es caracteritza perquè la persona sent una gran tristesa persistent i desànim que interfereixen en el desenvolupament de les activitats habituals de la vida quotidiana, afectant especialment les relacions amb l’entorn més proper i causant patiment tant a la persona malalta com a les persones que l’estimen.

Les causes que poden provocar aquesta malaltia són molt variades. No hi ha una causa única sinó que poden influir factors genètics, fisiològics, personals i ambientals. És un trastorn molt freqüent, tant és així que afecta a més de 300 milions de persones arreu del món. No obstant això, és una malaltia que es pot prevenir i tractar. Per això s’ha de facilitar que es pugui parlar d’ella per entendre-la millor, i fer-ho des de diferents àmbits com el familiar, l’escola, el lloc de feina o els mitjans de comunicació entre d’altres, i, reduir d’aquesta manera l’estigmatització que encara té associada com a malaltia mental.

La campanya d’enguany de l’Organització Mundial de la Salut vol facilitar que les persones amb depressió demanin ajut i també vol animar a familiars i amics de persones amb aquesta malaltia a recolzar-les en l’accés al diagnòstic i en el tractament.

Com a missatges clau, la campanya vol transmetre que:

  • La depressió és un trastorn mental que afecta a persones de totes les edats i condicions socials de tots els països.
  • El risc de patir depressió es veu agreujat per la pobresa, l’atur, esdeveniments vitals com la mort d’un ésser estimat, la ruptura d’una relació, la malaltia física i problemes provocats per l’alcohol i les drogues. 
  • La depressió provoca angoixa mental i pot afectar la capacitat de les persones per dur a terme, fins i tot, les tasques quotidianes més simples, el que en ocasions té efectes nefastos sobre les relacions amb familiars i amics.
  • Una depressió no tractada pot impedir que la persona afectada treballi i participi en la vida familiar i comunitària.
  • En el pitjor dels casos, la depressió pot provocar el suïcidi.
  • La depressió es pot prevenir i tractar de manera eficaç. El tractament acostuma a consistir en teràpia de conversa, medicació antidepressiva o una combinació d’ambdós mètodes.
  • La superació de l’estigmatització que acostuma a acompanyar la depressió contribuirà a que un major nombre de persones rebi ajut.
  • Parlar amb una persona de confiança pot ser el primer pas per curar-se.

Més informació.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #61 - Abril 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS