© Diputació de Barcelona
Els passats dies 15 i 16 de febrer es va celebrar la setena edició del Congrés Nacional de Legionel·la i Qualitat ambiental a Terrassa, organitzat pel Centre de Recerca en Seguretat i Control Alimentari (CRESCA) de la Universitat Politècnica de Catalunya. El congrés va comptar amb conferències, taules rodones, comunicacions orals i pòsters explicatius sobre dues temàtiques principals: la legionel·la (legislació, anàlisi i diagnosi i tractament de les instal·lacions) i la qualitat ambiental (legislació, seguretat i aigua, noves tendències i enfocs sectorials).
El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona hi va participar amb la presentació dels resultats dels últims tres anys de l’avaluació del risc de les instal·lacions de baix risc susceptibles de transmetre la legionel·la, realitzada per Josep Lana, tècnic de la Unitat de Sanitat Ambiental del Servei de Salut Pública. A partir d’aquests resultats, s’ha treballat en confeccionar esquemes tipus que englobin la majoria d’instal·lacions per tal de facilitar la comprensió del seu funcionament, i en la confecció d'unes taules sinòptiques de les instal·lacions. En elles es recullen els elements que són objecte de revisió, l'acció a realitzar per al seu manteniment, la periodicitat amb què s'ha de fer i les accions correctores en cas de ser necessàries. També contempla un apartat dels valors fisicoquímics i microbiològics que s'han d'observar per a cadascuna de les diferents tipologies d'instal·lacions.
Així mateix, el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona també va donar a conèixer el “Manual de Qualitat Ambiental en Interiors en piscines cobertes”, que va ser presentat al congrés per Ambisalud i que es preveu que s’editi en format digital durant el present any. Aquest manual inclou documents escrits i vídeos descriptius sobre el manteniment adequat de les condicions ambientals d’aquestes d’instal·lacions.
Una altra de les ponències a destacar va ser la presentada per l’ASPB sobre la utilitat dels Sistemes d’informació Geogràfica en la vigilància dels riscos ambientals per a la salut, amb l’objectiu d’integrar tota la informació i millorar l’anàlisi i la presa de decisions en situacions de crisi, així com detectar patrons o tendències en una investigació aplicada per a millorar i optimitzar la vigilància.
Altres temes d’interès van ser la gestió d’un brot de legionel·la causat pels vehicles de neteja urbana de l’ajuntament de Barcelona i l’establiment de mesures a fi de millorar la gestió dels vehicles i la protecció dels treballadors.
També es va mostrar el disseny de reg per aspersió i la seva gestió per prevenir la colonització d’aquest tipus d’instal·lació.
Cal destacar la revisió que s’està portant a terme de la norma UNE 100030 de prevenció de la legionel·losi i que es presentarà en una jornada el proper mes de maig a Madrid.
Quant a tècniques analítiques de detecció de legionel·la en instal·lacions de risc, es va parlar sobre mètodes alternatius al cultiu. Les tècniques ràpides de detecció a temps real qPCR i PCR i separació inmunomagnètica (SIM), tot i que no estan contemplades en la normativa, poden ser molt útils en la gestió de brots.
En el bloc de Qualitat Ambiental, es va exposar les diferències i similituds entre la norma europea UNE EN 15780 i la Norma espanyola UNE 100012, que tracten sobre la neteja i desinfecció dels sistemes de ventilació. També es va parlar de la importància creixent de les infraestructures de sensors i de tecnologies sense fils, per monitoritzar i gestionar la qualitat ambiental.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #61 - Abril 2017
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat