El paper cada vegada més destacat que el marc normatiu vigent atorga als governs locals en la gestió de les polítiques de salut pública planteja la necessitat de reflexionar sobre les característiques, problemes i desafiaments que es presenten en aquest sector.
Amb aquesta finalitat la Diputació de Barcelona, a través del Servei de Salut Pública, col·labora des de fa uns anys amb la Fundació Carles Pi i Sunyer d'Estudis Autonòmics i Locals en la realització d'estudis sobre la gestió municipal de la salut pública dels municipis de més de 10.000 habitants del seu àmbit territorial, que aportin informació rellevant detallada sobre les principals actuacions municipals en salut pública des d'una òptica integral.
En aquests moments ja han finalitzat els treballs de camp de l'edició 2016 que donarà continuïtat als estudis realitzats anteriorment els anys 2009 i 2012 i ens proporcionarà dades actualitzades que permetran analitzar l'evolució temporal de las polítiques de salut pública a nivell municipal.
Volem agrair als equips municipals de salut pública participants la seva implicació i el suport al projecte durant tot el seu procés de desenvolupament.
Ja fa gairebé un any vam poder comptar amb la col·laboració dels municipis en unes sessions de reflexió i debat que tenien com a finalitat validar de manera conjunta l'instrument de recollida de dades de l'estudi. Posteriorment, l'equip d'investigació de la Fundació Carles Pi i Sunyer ha contactat amb els responsables tècnics de salut al llarg d'aquest estiu per realitzar el treball de camp i, en aquest sentit, volem destacar la nostra satisfacció per l'alta resposta de participació dels municipis convidats, que en aquesta edició s'ha acostat al 95%, superant l'obtinguda en l'estudi de 2012.
El municipis participants ben aviat rebran un informe personalitzat corresponent al seu municipi que inclourà dades comparatives d'altres municipis, així com un informe global de síntesi dels resultats agregats obtinguts a l'estudi.
En aquests moments estem elaborant un informe d'anàlisi dels resultats obtinguts que recollirà una avaluació de la situació de la salut pública local i aportarà propostes de futur orientades a facilitar el desenvolupament i l'apoderament dels equips de salut pública local. Aquest informe serà tramés també als municipis participants tan bon punt l'haguem finalitzat.
Aquesta edició 2016 de l'Estudi de Polítiques Públiques Locals de Salut Pública dels municipis de més de 10.000 habitants de la província de Barcelona és, doncs, el fruit d'un treball realitzat entre tots i per a tots, amb l'objectiu de contribuir a enfortir i millorar la qualitat del govern i la gestió de les polítiques de salut locals.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #54 - Octubre 2016
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat