L'Institut Europeu d'Administració Pública (EIPA) i la Diputació de Barcelona, guardonada amb el premi EPSA 2015, han organitzat aquesta conferència internacional, que tenia com a objectius presentar, compartir i intercanviar bones pràctiques locals en la incorporació de la salut en el disseny i la gestió d'entorns urbans i fomentar una perspectiva conjunta i interdisciplinària en la creació d'entorns urbans saludables.
Què es fa i què es pot fer perquè ciutats i pobles tinguin un paper cada vegada més actiu en la protecció i millora de la salut de la població?
L'objectiu de la conferència, que va tenir lloc els dies 13 i 14 de juny de 2016, era donar resposta a aquesta qüestió, presentant bones pràctiques locals, innovadores i inspiradores, que s'estan duent a terme arreu d'Europa, i facilitar espais perquè professionals i actors públics de tots els nivells de govern, així com el món acadèmic i el sector privat poguessin compartir coneixements.
La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, en l'acte d'inauguració de la Conferència va explicar que «la Diputació treballa mitjançant iniciatives que, des de camps diversos, influeixen en la salut i la qualitat de vida dels cinc milions i mig de persones dels 311 municipis de la demarcació».
Conesa va insistir en el fet que «els serveis sanitaris són importants però només influeixen un 20% en la salut de la població, mentre que l'altre 80% depèn de l'entorn en què vivim». I va assenyalar que «per això hem volgut que en totes les nostres polítiques s'incorpori l'eix de la salut».
La presidenta de la Diputació va compartir taula inaugural amb la directora general de l'Institut Europeu de l'Administració Pública (EIPA), Marga Pröhl, entitat que ha col·laborat en l'organització d'aquesta conferència. La directora d'EIPA va presentar, com a exemple d'una filosofia que es basa en la transversalitat, la col·laboració i la multidisciplinaritat, el projecte de la Diputació de Barcelona "Entorn urbà i salut", premiat per EPSA l'any passat, una iniciativa que integra el tema de la salut a altres polítiques, i aporta orientacions als govern municipals, tant en l'àmbit de la planificació urbana, com en àmbits més concrets d'espai públic, equipaments, habitatge o mobilitat.
El projecte premiat es va explicar en el marc de la Conferència, després que el professor Marcus Grant, pronunciés la conferència inaugural "Dissenyar les ciutats pensant en la salut i el benestar de les persones", partint de la idea que no es pot tenir gent sana en una ciutat malalta i que és fonamental reduir les desigualtats.
El segon dia, la Diputada de Salut Pública i Consum, Laura Martínez, i el Diputat d'Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut, van obrir el programa, parlant de la necessitat d'establir sinèrgies i treballar de manera col·laborativa per fer que les nostres ciutats i pobles siguin cada vegada més saludables. La intersectorialitat i les relacions de col·laboració permeten trobar més fàcilment solucions a problemes complexes i multicausals, com ho és la millora i la protecció de la salut, i permet també compartir recursos (coneixement i expertesa, mitjans d'influència, recursos econòmics, etc.) que són propis de cada sector.
Durant dos dies, 200 professionals de 38 països d'arreu d'Europa, van poder conèixer projectes, models de ciutat i formes de fer, a ciutats com Sant Cugat, Mollet del Vallés, Torí, Utrecht, Hamburg, Vitòria-Gasteiz, Ljubljana, Mòdena, Tallinn, Gant o Viena.
La Conferència ha estat útil tant per conèixer com s'està treballant arreu d'Europa per fer ciutats i pobles cada vegada més saludables, com per establir contactes i relacions que ens permetran ampliar i compartir els nostres coneixements i experiències, aspecte cada vegada més indispensable si volem fer un treball en xarxa.
Al llarg de les intervencions d'aquest congrés s'ha fet evident que el foment d'entorns saludables està cada vegada més present a l'agenda política, cosa que també s'ha constatat amb la procedència i el perfil dels assistents, amb un important nombre de càrrecs polítics i tècnics de diferents sectors i diferents nivells de l'administració que s'hi han mostrat interessats.
Newsletter: EspaiS@lut
Newsletter number: #52 - Estiu 2016
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat