Butlletí EspaiS@lut
Febrer 2025 - #147

El Servei de Salut Pública informa

Presentats els resultats de les enquestes de 4t d’ESO a Sant Vicenç de Castellet i Montornès del Vallès

© Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet

© Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet

Aquest mes de gener hem continuat amb les presentacions de resultats que oferim un cop entregat l’informe de resultats de les enquestes als municipis. Aquestes presentacions permeten disposar d’una oportunitat per discutir els resultats amb el conjunt d’actors implicats en la salut jove del municipi, fet que ajuda a interpretar millor els perquès dels resultats, així com a afinar el diagnòstic i prioritzar reptes.

A Sant Vicenç de Castellet, es van presentar els principals resultats en el marc del Consell de Salut. La participació dels diversos actors sanitaris, educatius, i de l’ajuntament va permetre fixar l’atenció en aspectes de benestar emocional, així com amatents a l’evolució temporal.

A Montornès del Vallès la presentació es va fer al saló de Plens de l’ajuntament, i a més de comptar amb la participació dels actors implicats amb la salut del poble, van assistir-hi l’alcalde, un gruix de regidors, així com de representants de diverses forces polítiques. Aquest fet és important per blindar el compromís al màxim nivell polític amb els resultats de l’enquesta, així com per afavorir el necessari consens i transversalitat entre forces polítiques locals per abordar totes les iniciatives en salut dels i les adolescents.

Acte de Presentació dels resultats de les enquestes de 4t d’ESO a Montornès del Vallès
© Ajuntament de Montornès del Vallès  

Com és sabut l’enquesta va incorporant cada curs algunes novetats, per anar capturant nous reptes i preocupacions en salut, que generen bona part de les ocupacions i preocupacions actuals, també en les reunions de presentació dels resultats. Després d’haver superat aquest primer trimestre del curs escolar, amb més de dos mil enquestats, podem ja fer una primera mirada agregada del conjunt de municipis participants a alguns dels ítems que hem introduït a l’enquesta aquest curs. En volem destacar tres:

  • En primer lloc, hem començat a preguntar per la soledat no desitjada, i veiem que el 16,9% d’adolescents s’hi senten sempre o sovint, i el 21,4% a vegades. En el cas de les noies aquests percentatges doblen pràcticament als dels nois.
  • També hem començat a preguntar pels contexts de consum de begudes energètiques: el 54,7% que en consumeix, ho fa a l’espai públic amb amics, el 33,8% per fer esport, el 26,9% per a activitats que requereixen concentració, un 24,8% barrejades amb alcohol i un 18,8% en sortir de nit.
  • I finalment, preguntem per si han consumit alguna vegada gas del riure (òxid nitrós): el 3,4% dels i les adolescents de 4t d’ESO enquestats l’han provat alguna vegada.

El recurs es pot sol·licitar al Catàleg de Serveis.

Boletín: EspaiS@lut
Número de boletín: #147 - Febrer 2025

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS