Butlletí EspaiS@lut
Octubre 2022 - #121

El Servei de Salut Pública informa

Jornada de Cloenda de la 13a edició del Cercle de Comparació Intermunicipal en Seguretat Alimentària

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

El passat 4 d’octubre es va celebrar, al Pati Manning de Barcelona, la Jornada de Cloenda de la 13a edició del Cercle de Comparació Intermunicipal de Seguretat Alimentària.

Mentre que en l’edició anterior la jornada de cloenda va poder ser en format presencial però els tallers de millora van haver de ser telemàtics, en la present edició tant la jornada de cloenda com els tallers han pogut celebrar-se de forma presencial, i així s’ha pogut recuperar la normalitat i la proximitat que tant s’agraeixen en aquest tipus de trobades.

A la jornada hi van assistir 56 persones entre personal tècnic de seguretat alimentària i càrrecs electes, que van poder compartir i intercanviar experiències, així com adquirir nous coneixements sobre seguretat alimentària i alimentació saludable.

La Jornada va ser inaugurada per en Jesús Naharro Rodríguez, Diputat delegat de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, i seguidament va donar pas a la conferència inaugural a càrrec d’en Gerard Aragonès, Investigador del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili. En la seva conferència, titulada “Nutrigenòmica i el llenguatge secret dels aliments”, va explicar la recerca que el seu equip de la universitat fa en nutrigenòmica. Va parlar d’alguns components bioactius beneficiosos per a la salut, com els polifenols, i també de la relació que té el ritme biològic individual amb l’alimentació i els conseqüents efectes sobre la salut. En definitiva, els assistents van conèixer quins són aquests secrets que amaguen els aliments i van aprendre coses noves sobre aquesta ciència tan interessant, la nutrigenòmica.

Després de la pausa, i seguint l’estructura de les jornades anteriors, els dos serveis de la Diputació de Barcelona que impulsen el Cercle de Seguretat Alimentària, van parlar sobre quina és la situació de les dades de l’any 2021 recollides als Cercles:
En primer lloc, el Ramon Dordal, del Servei de Programació de la Diputació de Barcelona, va parlar de la recuperació (o no) de les dades dels diferents cercles corresponents als diferents serveis municipals, amb la ponència titulada “Ja ha passat el pitjor de la pandèmia? Com es recuperen els serveis públics locals el 2021?”.
I, en segon lloc, la Magda Bertran del Servei de Salut Pública de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social, va parlar de quins han estat els resultats de les dades del nostre Cercle, el de seguretat alimentària, i si també s’han recuperat o no els valors previs a la pandèmia.

Finalment, va tenir lloc la participació de les tècniques dels ajuntaments de Vic i Manlleu, la Carolina Molist i la Laia Vergés, respectivament. Varen fer una exposició conjunta en la qual van explicar dues maneres diferents d’organitzar les visites de seguretat alimentària als establiments alimentaris de competència municipal. A més, també van explicar com porten a terme la captura de dades per passar-les al Cercle, que va resultar ser molt útil per a la resta de participants.

Recordem que el Cercle de Seguretat Alimentària es va iniciar el 2010 amb 14 municipis participants i en aquesta tretzena edició han participat 48 ens, inclosos 10 districtes de la ciutat de Barcelona i un municipi de fora de la província de Barcelona, Cambrils, de la província de Tarragona. S’ha comptat amb la nova incorporació de Calella i amb la reincorporació de Santa Coloma de Gramenet. Aquesta àmplia representativitat de la participació en el projecte, fa que les dades siguin sòlides i representatives i permeten observar l’evolució de cadascun dels indicadors al llarg dels 13 anys que porta de recorregut el Cercle.

Pot consultar-se la informació sobre la 13a edició del CCISAM i les presentacions de les ponències de la Jornada de Cloenda al següent enllaç.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #121 - Octubre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS