Butlletí EspaiS@lut
Octubre 2021 - #110

El Servei de Salut Pública informa

Dia Mundial de l’Alimentació - 16 d'octubre

© FAO

© FAO

Les nostres accions són el nostre futur és el lema que l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) ha triat per celebrar, el 16 d’octubre, el Dia Mundial de l’Alimentació, un any més marcat per les conseqüències globals de la pandèmia generada per la COVID-19.

Enguany, tal i com proposa la FAO, aquesta diada fomentarà "la sensibilització sobre la necessitat de donar suport a la transformació cap a sistemes agroalimentaris més eficients, inclusius, resilients i sostenibles per a una millor producció, una millor nutrició, un millor medi ambient i una vida millor, no deixant ningú enrere. Així mateix, farà una crida a l'acció a tots els sectors per garantir que els nostres sistemes agroalimentaris proporcionin prou aliments assequibles, nutritius i innocus per a tots".

I és que el futur de l’alimentació està a les nostres mans a l’hora de decidir la manera de produir, consumir i fins i tot malbaratar els aliments amb les conseqüències que aquestes accions tenen sobre els recursos naturals. Per aquest motiu, és important desenvolupar un sistema agroalimentari sostenible que garanteixi el subministrament d’aliments suficients, nutritius i innocus per a tothom, mantenint l’hàbitat natural de les espècies.

La FAO proposa, en aquest sentit, que els governs reconverteixen les polítiques antigues i adoptin polítiques noves que fomentin la producció sostenible d'aliments nutritius assequibles i que promoguin la participació dels agricultors.

Però per al bon funcionament d’aquestes noves línies polítiques s’ha de comptar amb la implicació de tots els sectors implicats: el sector privat, la societat civil, les organitzacions internacionals, el sector acadèmic i per descomptat amb la col·laboració de tots i cadascun de nosaltres apostant per dietes saludables a base d’aliments sostenibles de proximitat, reduint el malbaratament i incrementant el reciclatge, amb l’objectiu de treballar per a la natura i no contra aquesta.

Barcelona, escollida aquest any com a Capital de l’Alimentació Sostenible, seguint aquest marc d’acció pretén conscienciar la ciutadania i impulsar polítiques per a una alimentació saludable per a tothom a través de diferents esdeveniments que es desplegaran al llarg del mes d’octubre. En primer lloc, i per commemorar activament el Dia mundial de l’alimentació organitzarà la Setmana de l’alimentació sostenible (14 al 24 d’octubre), que inclourà tallers, xerrades, debats, experiències gastronòmiques i espectacles per a tots els públics.

Alhora acollirà el 20 d’octubre el Gastronòmic Fòrum Barcelona en el que s’apostarà per la restauració sostenible, i del 19 al 21 d’octubre organitzarà el Fòrum Global de polítiques alimentàries on es debatrà sobre l’alimentació sostenible i l’impacte sobre el canvi climàtic.

En la línia de la promoció d’una alimentació saludable, el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona també juga una paper actiu oferint als municipis tot un seguit de recursos i activitats adreçades a infants, adolescents i població general, amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania en l'adopció d'actituds positives envers una alimentació saludable, sostenible i cap a la reducció del malbaratament.

Enllaç a la pàgina de la FAO

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #110 - Octubre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS