Butlletí EspaiS@lut
Octubre 2021 - #110

El Servei de Salut Pública informa

Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC)

© Shutterstock.com / Freedom Studio

© Shutterstock.com / Freedom Studio

El suïcidi és la principal causa de mort no natural i la segona causa de mort en joves d’entre 15 i 29 anys a Catalunya i per aquest motiu uns 300 professionals de diferents àmbits han col·laborat en l’elaboració del Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC), que va ser aprovat pel Govern de la Generalitat i publicat al DOGC el passat 14 de setembre.

El nou Pla s’articula com una estratègia nacional de prevenció, que incorpora un conjunt de mesures per fer un abordatge integral i comunitari de la prevenció del suïcidi amb un objectiu clar: reduir de cara al 2030 la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d’un 15% a tota la població i en més d’un 20% en els grups prioritaris, així com reduir l’estigma social mitjançant actuacions de tipus comunitari.

Dins les principals línies d’actuació del PLAPRESC 2021-2025 cal destacar:

  • La promoció de mesures de prevenció i control de la conducta suïcida per tal de donar una resposta adequada a cada situació i rebaixar l’estigma de la societat respecte al suïcidi.
  • La incorporació de l’atenció als supervivents, a la família i als professionals, i l’activació de circuits de derivació a recursos de suport comunitaris, com ara les entitats de supervivents.
  • L’activació i la millora de la qualitat del Codi Risc Suïcidi per monitoratge i seguiment de les persones amb conductes suïcides, i l’articulació del telèfon 061 Salut Respon com a via per a l’atenció no presencial al suport i a l’acompanyament en casos de risc de suïcidi.
  • El reforç d’accions per millorar la detecció i l’abordatge de la conducta suïcida en casos de persones víctimes de violència, abús i/o situacions límit, gent gran, persones amb malalties cròniques i discapacitats, persones amb dolor, malaltia avançada i d’altres persones vulnerables.

Aquest és un Pla que permetrà, com va dir el conseller de Salut Josep Maria Argimon, “trencar tabús i fer més èmfasi en l’acompanyament i el suport, tant als propis supervivents, com al seu entorn”.

Enllaç al document.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #110 - Octubre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS