© ISGlobal
El concepte “Una sola salut” (en anglès, One health) va introduir-se als inicis de l'any 2000 per poder referir-nos a una noció ben coneguda des de fa més d'un segle: la salut humana i la sanitat animal són interdependents i estan vinculades als ecosistemes en què coexisteixen.
Més específicament, el concepte de One health es defineix com "els esforços de col·laboració de múltiples disciplines (personal mèdic, veterinari, investigador, etc.) que treballen de manera local, nacional i global per assolir una salut òptima per a les persones, els animals i el nostre medi ambient".
La importància d'aquest concepte en els darrers anys ve donada pels canvis que s'han produït en les interaccions entre persones, animals, plantes i medi ambient.
Tres fets destacables d'aquests canvis són:
En resum, tots aquests canvis han afavorit la transmissió de malalties entre animals i persones, ja que han aparegut noves oportunitats de contacte entre humans, animals i medi ambient.
Les àrees en les que l'enfocament de One health és especialment necessari són la innocuïtat dels aliments, el control de zoonosis i la lluita contra la resistència als antibiòtics.
Una solució integral per a la resistència antimicrobiana
En el cas de la resistència antimicrobiana, se sap bé que, en la majoria dels casos, els antimicrobians usats en veterinària i en salut humana pertanyen a les mateixes famílies i comparteixen mecanismes d'acció similars, i això incrementa els riscos de transmissió de bacteris resistents entre l'ésser humà i els animals per mitjà de la cadena alimentària o altres vies de contacte (excrements, contacte directe, etc.). És molt preocupant que alguns dels antimicrobians que s'utilitzen àmpliament en animals són els que es preserven per als casos més difícils en la clínica humana, com la colistina, per als quals s'han detectat mecanismes de resistència transferibles en bacteris d'origen humà i animal disseminades per nombrosos països de diferents continents.
Una de les pràctiques que ha generat l'increment i la dispersió de la resistència als antimicrobians ha estat l'ús massiu d'aquests compostos des de mitjans segle XX com a "promotors del creixement" per optimitzar el guany de pes. De la mateixa manera, també s'han fet servir els antibiòtics en animals com a agents preventius de la malaltia. Tot això ha portat a la selecció de bacteris resistents en els animals que arriben a l'humà a través de la cadena alimentària.
En conclusió, cal urgentment promoure aquest enfocament transdisciplinar per millorar la salut de les persones, els animals i el medi ambient. Cal "una sola salut".
Sara Soto
investigadora a l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #106 - Maig 2021
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat