Novembre 2022 - #160
TwitterYoutube

El benzo(a)pirè, un contaminant a tenir en compte

Estudi realitzat a Casserres

Estudi realitzat a Casserres

Des del 2014, l’Oficina Tècnica d’Avaluació i Gestió Ambiental estudia els nivells d’immissió del benzo(a)pirè (BaP) a l’aire a petició dels municipis mitjançant el Catàleg de serveis. La concentració d’aquest contaminant, que es determina amb les anàlisis dels filtres de partícules PM10, pot ser alta en alguns punts del territori.

 

 

Durant els darrers vuit anys, s’han realitzat 18 estudis, amb 351 mostres analitzades, per avaluar la presència del benzo(a)pirè a l’aire. Els treballs s’han dut a terme a Sant Salvador de Guardiola (3), Vilafranca del Penedès, Caldes de Montbui, Sant Cugat del Vallès, Matadepera, Prats de Lluçanès, Sant Celoni, Cardedeu, Balsareny, Casserres (2), Navàs, El Papiol, Vic, Puig-reig i Sant Boi de Llobregat. Amb els resultats obtinguts als treballs, s'estima que en 4 dels 18 municipis se supera el valor objectiu d’1ng/m3, marcat per la normativa. “Els valors més elevats es donen entre novembre i febrer, mesos de baixes temperatures, i en municipis amb inversió tèrmica, amb poca dispersió de l’aire”, explica Maria Llorens, cap de secció de diagnosi i control ambiental de l’Oficina Tècnica d’Avaluació i Gestió Ambiental (OTAGA).

 

 

Mitjanes mensuals de BaP de l'estació de Manlleu de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de la Generalitat de Catalunya. Aquests perfils anuals serveixen de referència en els estudis realitzats per estimar la mitjana anual a partir de les dades disponibles.

 

 

Durant els darrers anys, ha hagut un augment important de les instal·lacions domèstiques i industrials de calderes de biomassa. El BaP és produït per la combustió incompleta de compostos orgànics a temperatures entre 300 i 600 ºC. Yamila Bakali, tècnica de l’OTAGA i coautora amb David Casabona, cap de l'OTAGA, de l’estudi “Benzoapirè, un contaminant a considerar”, presentat a CONAMA 2022, aconsella “a nivell d’immissió fer un seguiment de BaP en zones properes a les instal·lacions de biomassa i/o altres focus emissors per tal de garantir una bona qualitat de l’aire. Així com evitar, noves instal·lacions en equipaments amb població sensible (com escoles, hospitals o residències) sense una garantia verificable periòdica de baixes emissions.”

A causa de la manca generalitzada de dades i encara que no sigui obligatori, David Casabona recomana “realitzar controls de les emissions, de partícules i BaP, de les instal·lacions municipals de biomassa per poder estimar el seu impacte sobre el territori proper”, i afegeix que per això “cal instal·lar un punt per a la presa de mostres a les xemeneies”. Mentrestant, “cal seguir mesurant els nivells d’immissió de BaP a més indrets, per poder detectar possibles problemes amb aquest contaminant.”

El benzo(a)pirè s’utilitza com a indicador de la presència d’hidrocarburs aromàtics policíclics (HAPs) a l’atmosfera i és l’únic que compta amb un valor objectiu a les directives de la qualitat de l’aire. El Reial Decret 102/2011 n'estableix el valor objectiu d’1ng/m3 i el valor recomanat per l’Organització Mundial de Salut (OMS) és de 0,12ng/m3. L’Agència Internacional d’Investigació del Càncer (IARC) ha classificat aquest contaminant com a cancerigen.

 


5La contaminació atmosfèrica és una de les principals preocupacions en l’àmbit global. Però és a escala local on es poden dur a terme accions concretes per anar-la reduint. Per això, calen equips municipals actius i compromesos. Informa’t de tots els suports tècnics que oferim des de la Diputació de Barcelona a la nostra pàgina web.

Butlletí: e-ambient
Número de butlletí: #160 - Novembre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

TwitterYoutube

C/ Comte d'Urgell, 187, Edifici del Rellotge, 2a planta
08036 Barcelona
gsma.accioclimatica@diba.cat
http://www.diba.cat/web/mediambient
Accés a tots els butlletins anteriors