Març 2023. Núm. 23

Balanç de mandat

El més destacat de la Comunitat de Recursos Humans

Una de les sessions grupals de la xarxaCORH

Una de les sessions grupals de la xarxaCORH

La Comunitat de Recursos Humans (CORH) és un espai virtual i presencial impulsat per la Gerència d’Assistència al Govern Local. Té com a missió compartir i gestionar el coneixement entre els professionals dedicats al món de la gestió de recursos humans a les administracions públiques.

Les activitats que ha desenvolupat la CORH durant aquests darrers anys han estat diverses i el seu objectiu sempre ha estat, tant des del vessant virtual com presencial, acompanyar i oferir eines i recursos als professionals que gestionen recursos humans en l’àmbit públic. 

D’entre les activitats i recursos més rellevants d’aquests darrers anys, destaquem:

  1. La celebració dels 15 anys del projecte de la CORH, una realitat més que consolidada, avalada pels seus anys de trajectòria.
    Precisament, l’any 2020 vam commemorar els 15 anys de trajectòria d’aquest projecte i es va presentar el vídeo La CORH una realitat: 15 anys compartint, col·laborant i fent xarxa...
     
  2. La represa de l’activitat presencial: 
    • Visites de la xarxaCORH al territori: en el marc del full de ruta 2022-2023 de la xarxaCORH (plataforma formada pels responsables de recursos humans dels ajuntaments més grans de la demarcació) s’han fet visites presencials de l’equip de la CORH a tots els seus integrants.
      Aquestes visites es duen a terme amb sessions de treball amb grups reduïts que es fan en dependències d’un ajuntament de la xarxaCORH (que fa d’amfitrió).
      A les sessions han assistit una seixantena de directors i responsables de diferents ajuntaments de la demarcació: Mollet del Vallès (2 de març de 2022), Esplugues de Llobregat (31 de març de 2022), Sabadell (5 d’abril de 2022), Castelldefels (21 d’abril de 2022) i Santa Perpètua de Mogoda (1 de juny de 2022), Ajuntament del Masnou (21 de febrer de 2023) i Ajuntament d’Esparreguera (16 de març de 2023). 
       
    • Jornada plenària de la xarxaCORH: en aquesta trobada vam dur a terme un interessantíssim taller, orientat a enfortir la comunicació interpersonal, en el qual vam poder aprofundir i aplicar el model Bridge d’habilitats comunicatives i estils relacionals.
      La jornada va tenir lloc el 5 de maig, a la Sala Mirador del CCCB, a la qual van assistir els directius i màxims responsables de recursos humans dels ajuntaments més grans de la demarcació, socis de la xarxaCORH.
       
    • Sessions de treball en el marc de la xarxaCORH: les sessions, a les quals es va convidar els responsables de recursos humans dels ajuntaments més grans de la demarcació —els que tenen més de 12.000 habitants—, van oferir als assistents un espai de debat i reflexió sobre els temes i reptes més candents de la gestió de recursos humans al món local.
       
  3. L’elaboració d’estudis i projectes per a la presa de decisions en la gestió i direcció dels recursos humans: 
    • 10è estudi de ràtios del cos de la policia local (juny 2022), que analitza de forma exhaustiva i precisa diversos aspectes sobre la gestió dels cossos de la policia local dels ajuntaments més grans de la demarcació sobre dotació, pressupost, dedicació i retribució.
      Aquest estudi inclou i analitza dades de gairebé 7.000 efectius policials (que representen el 70 % del total de policies de la demarcació). Per tant, és un punt de partida privilegiat per detectar i identificar els reptes i les oportunitats de millora actuals que presenta la gestió dels cossos policials des de l’òptica dels recursos humans.
      En el marc d’aquest estudi, el juny del 2022, va tenir lloc la jornada «Reptes i oportunitats de millora en la gestió dels recursos humans de les policies locals». 
       
    • L’anàlisi dels reglaments de teletreball dels ajuntaments de la xarxaCORH entre març de 2021 i l’actualitat, que recull els reglaments de teletreball que els ajuntaments de la xarxaCORH han aprovat, i l’anàlisi comparativa dels aspectes clau inclosos en cadascun dels textos. 
       
    • 4a edició de l’anàlisi de les plantilles de personal dels ajuntaments de la província, que proporciona informació d’utilitat per analitzar la plantilla municipal com a instrument de gestió i planificació dels recursos humans, d’una banda, i permet la seva comparació amb la d’altres organitzacions similars, de l’altra.
       
  4. La incorporació de 6 ajuntaments més a l’espai presencial de la CORH (o xarxaCORH). A partir d’un procés de revisió dels requisits per formar part de l’espai presencial de la CORH —tenir més de 12.000 habitants i un responsable directe de recursos humans, com també voluntat i compromís de participació—, sis ajuntaments s’incorporen a la xarxaCORH: Vilassar de Mar, Canet de Mar, Piera, Abrera, Argentona i Montgat.
    Així, des del novembre de 2022, els responsables de recursos humans d’aquests ajuntaments han esdevingut socis de l’espai presencial de la CORH i participen en les diferents propostes d’activitats, eines i recursos que es dinamitzen i s’ofereixen des d’aquest espai.
     
  5. L’actualització i millora contínua del web de la CORH: un dels nostres objectius és donar una resposta proactiva a les necessitats dels nostres usuaris, i el web de la CORH no deixa de ser un reflex d’aquest fet. 
    Actualment, tenen accés al web de la CORH 2.600 professionals provinents d’administracions públiques de tot l’Estat. D’acord amb els nostres usuaris, i atenent als resultats de la darrera enquesta de satisfacció, el projecte obté una valoració excel·lent (un 9 sobre 10). 
    D’entre els recursos més valorats, els usuaris destaquen:
    • Els recursos de selecció de personal: índexs de temaris de processos selectius i el repositori d’exàmens i proves de processos selectius.
    • Recursos legals: repositori de jurisprudència, l’apartat de consultes jurídiques o el repositori actualitzat de normativa.
    • Eines de caràcter més pràctic, com els procediments, els models o les fitxes descriptives de llocs de treball.
    • El recull bibliogràfic (de llibres i articles especialitzats).
    • El repositori de bones pràctiques.
    • Les notícies d’actualitat en l’àmbit de la gestió dels recursos humans.

Butlletí: Innov@diba
Número de butlletí: Març 2023. Núm. 23

 
       
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments

Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona

Rambla de Catalunya, 126

Edifici de Can Serra

08008 Barcelona