Març 2023. Núm. 23

Balanç de mandat

Desplegament del Sistema d’integritat institucional

Imatge: Diputació de Barcelona

Imatge: Diputació de Barcelona

El Sistema d’integritat institucional i Pla de mesures antifrau de la Diputació de Barcelona van ser aprovats per acord unànime del Ple de la corporació en sessió del 23 de febrer de 2022. Es preveu que els ens del sector públic que vulguin adherir-s’hi puguin fer-ho amb les adaptacions corresponents.

Aquest Sistema és el marc estructural en el qual es recullen els instruments d’integritat existents a la Diputació, i, com a primer instrument, el Pla de mesures antifrau detalla els elements i les accions a implantar per millorar la integritat corporativa. 

Al llarg del 2022, sota l’impuls del Gabinet d’Innovació Digital de la Diputació, per executar el Pla de mesures antifrau i, alhora, per complir els nous requisits normatius, es van implantar diversos instruments d’integritat, com són la signatura de la declaració d’absència de conflicte d’interès (DACI) en els procediments d’execució de fons europeus Next Generation EU, la regulació del procediment per al tractament de potencials conflictes d’interès i la previsió d’un grup tècnic transversal d’assessorament en integritat per al tractament de potencials conflictes d’interès. També es va dur a terme l’avaluació del risc de frau i corrupció per a determinats sectors d’activitat corporativa i la detecció de banderes vermelles o senyals d’alerta de possible risc de frau. Així mateix, s’ha treballat per millorar la transparència de l’actuació pública de la Diputació i s’ha obtingut el segell del 100 % de compliment dels criteris d’Infoparticipa, com a eina de millora de la publicitat activa i, per tant, de la integritat corporativa.

Aquests instruments, desenvolupats el 2022, han permès millorar la integritat de la Diputació, i han implementat i fet créixer el Sistema. Per aquesta raó, el Ple del 23 de febrer de 2023 va aprovar el balanç del Pla de mesures antifrau del 2022, l’actualització del Sistema d’integritat institucional, que incorporava els instruments resultants del compliment del Pla, i, finalment, també el Pla de mesures antifrau per a l’exercici 2023.
 

Butlletí: Innov@diba
Número de butlletí: Març 2023. Núm. 23

 
       
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments

Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona

Rambla de Catalunya, 126

Edifici de Can Serra

08008 Barcelona