Febrer 2023. Núm. 22

L'entrevista

Avui parlem amb Enric Herranz Moral, director de Formació de la Diputació de Barcelona

Imatges cedides per l'entrevistat

Imatges cedides per l'entrevistat

Actualment, Enric Herranz és el director de la Direcció de Serveis de Formació de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona. Des de la seva direcció es fa la planificació, el seguiment i l'avaluació de totes les accions formatives que la Diputació projecta als ens locals de la demarcació de Barcelona. El tarannà innovador i dinàmic d’Enric Herranz promou que els projectes formatius es facin amb noves tècniques i visions, que avui ens explicarà.

Quina és la missió de la Direcció i quines són les línies estratègiques?

El nostre objectiu principal és que els governs locals trobin en nosaltres les eines formatives necessàries perquè les persones que hi treballen millorin les seves competències, i això redundi en la millora organitzativa i en una millor prestació del servei a la ciutadania. Per assolir aquest propòsit, fem el suport tècnic necessari als nostres referents de formació del territori i dissenyem serveis i recursos formatius ajustats a les necessitats dels governs locals.


A partir de quin model tècnic desenvolupeu els vostres programes formatius?


Orientem la formació a partir de les funcions dels llocs de treball presents al món local. Tracem els itineraris formatius d’aquests llocs d’acord amb les seves competències professionals.  L’objectiu és que un treballador social, un agent de policia, un lletrat o un arquitecte trobin en la nostra oferta formativa allò que necessiten per créixer professionalment. En cada realitat local tracem els itineraris formatius corresponents als llocs de treball existents de manera personalitzada: malgrat que ho pugui semblar, dos llocs de treball de dues entitats locals amb idèntica denominació no tenen atribuïdes les mateixes funcions; d’aquí que fugim de l’estandardització dels itineraris.

Com es produeix la interacció amb els ens locals?

A diferència de les empreses que promouen una oferta oberta d’inscripció a cursos (el primer que arriba, el primer que s’inscriu), nosaltres fem una oferta basada en les necessitats formatives concretes de cadascun dels empleats de cada entitat local. Tenim un contacte permanent amb els responsables de formació del territori, que canalitzen les necessitats formatives mitjançant un procés ordenat del cicle de formació. Procurem donar resposta a aquestes necessitats amb els recursos disponibles. Per participar en els nostres programes formatius, els governs locals s’han d’adherir voluntàriament al nostre Pla: actualment, tenim adherides 332 entitats locals, que sumen 47.095 empleats públics. A les anteriors, cal sumar-hi 20 entitats més, que afegeixen 2.000 empleats, els quals també participen puntualment de les nostres accions formatives.


Què és el BAF? I el CRAF?

El BAF o Banc d’Accions Formatives conté l’oferta formativa planificada que adrecem als governs locals. L’edició del 2023 conté 1.258 accions formatives en diferents modalitats (cursos, tallers, seminaris, jornades...), en diferents canals (presencial, virtual síncron, virtual asíncron, híbrid) i diferents àmbits de coneixement (urbanisme, cultura, serveis socials, esports, gestió pressupostària...). El CRAF conté un banc de més de 600 recursos autoformatius ordenats per diferents descriptors, que permeten als empleats públics complementar la seva formació mitjançant píndoles, vídeos, àudios, etc.


Quins canals de formació empreu?

Tots els possibles: presencial, virtual síncron i virtual asíncron. I d’entre aquests, models híbrids, que permeten adaptar-se a les necessitats dels diferents col·lectius als quals ens adrecem. Més que els canals, que tenen les seves peculiaritats i la seva idiosincràsia, l’important és que es produeixi l’aprenentatge i que aquest sigui transferit, directament o indirectament, al lloc de treball. Algunes accions formatives tenen el mateix nom amb canal diferent: la clau és que els objectius i la metodologia d’impartició són diferents.


Quins recursos o programes formatius innovadors esteu implementant?

No ens hi caben en aquesta entrevista, però, per exemple, s’ha posat en marxa el programa Autoacredita’t, que té per objectiu acreditar l’esforç formatiu que suposa la lectura comprensiva d’un recurs formatiu d’autoaprenentatge; s’ha inaugurat el nou canal de pòdcast  «Audioformació de la Diputació de Barcelona» a les plataformes iVoox i a Spotify; s’ha apostat per l’aplicació de la ludificació als processos formatius amb diferents tècniques de joc; hem invertit en la utilització del vídeo com a recurs formatiu amb l’impuls de diferents iniciatives: 14 vídeos de la col·lecció «1 hora, 1 habilitat» a YouTube, 44 videopíndoles d’aprenentatge, 22 vídeos de la col·lecció «Cicle de converses directives», 9 vídeos de la col·lecció «Gestió del talent i de l’aprenentatge als governs locals» o els 139 vídeos de curta durada que presenten les accions formatives del BAF.

I ben aviat inaugurarem una xarxa de responsables locals de formació que promou una relació multidireccional entre els diferents ajuntaments per a la suma d’esforços, l’intercanvi d’experiències i l’optimització de recursos.


Darrerament, heu inaugurat tres espais: un adreçat als electes, un altre, a la ciutadania i un relacionat amb els ajuntaments més petits. Ens en pots fer un resum?

L’Espai de formació dels càrrecs electes recull recursos formatius estructurats en tres apartats: 1) Saber... les regidories (inclou els coneixements relacionats amb l’activitat en les diferents carteres en què es classifiquen les competències i els serveis municipals); 2) Saber fer… habilitats i tècniques (inclou recursos sobre el treball en equip, les tècniques de negociació o la presa de decisions) i 3) Saber ser… actituds i valors (inclou recursos sobre la comunicació, la gestió de les emocions o l’ètica professional).

L’Espai de Formació Ciutadana és un espai obert, orientat a la ciutadania, que ha d’introduir els grans temes de l’Administració local oferint recursos formatius bàsics i inicials que permetin conèixer de forma general les temàtiques del món local.

Finalment, l’Espai < 5.000 conté solucions formatives per als ajuntaments de municipis de fins a 5.000 habitants de la demarcació de Barcelona. Es tracta de recursos i accions formatives adaptats a les necessitats dels ajuntaments més petits. És un projecte en construcció permanent i col·laboratiu, i de millora contínua, en el disseny del qual participen empleats públics.
 

Butlletí: Innov@diba
Número de butlletí: Febrer 2023. Núm. 22

 
       
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments

Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona

Rambla de Catalunya, 126

Edifici de Can Serra

08008 Barcelona