Febrer 2023. Núm. 22

Destacat

La cohesió territorial en termes de connectivitat, habitatge i sostenibilitat turística al Vallès Oriental

El diputat Marc Verdaguer i Raül Garcia, alcalde de Sant Celoni

El diputat Marc Verdaguer i Raül Garcia, alcalde de Sant Celoni

El 21 de febrer passat, Marc Verdaguer, el diputat president de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial, es va reunir a l’Ateneu de Sant Celoni amb alcaldes i regidors del Vallès Oriental en el marc d’una jornada de reflexió sobre habitatge, connectivitat i sostenibilitat turística.

La jornada va ser inaugurada per Marc Verdaguer i Raül Garcia, alcalde de Sant Celoni. En la inauguració, el diputat Verdaguer va definir la cohesió territorial com l’aposta de «treballar perquè una persona tingui les mateixes oportunitats, visqui on visqui», i va dir que no s’ha d’oblidar que la millor manera de poder afrontar la cohesió territorial és des dels municipis, ja que, a cada comarca, cal «veure quins reptes i quines necessitats tenen».

L’alcalde de Sant Celoni va voler destacar la importància de les tradicions que marquen el patrimoni cultural d’un poble. I ho va fer fent referència al Ball de Gitanes, la festa més viva i representativa dels celonins, que tot just acabaven de celebrar.

La jornada va comptar amb la participació d’Andreu Francisco, director general de Localret, que va declarar que «la connectivitat no serà el problema, sinó part de la solució de la cohesió territorial». En la seva intervenció va fer valer la missió de Localret d’acompanyar els ajuntaments en la transformació digital dels seus municipis. 

Posteriorment, Lídia Garcia, referent de l’Observatori Local d’Habitatge de la Diputació de Barcelona, va parlar sobre «l’estat de les polítiques locals d’habitatge a la demarcació de Barcelona i a la comarca del Vallès Oriental». La seva ponència va fer una menció especial a l’eina interactiva INDI_MHAB (indicadors municipals d’habitatge de la demarcació de Barcelona), un visualitzador que permet comparar dades entre municipis i amb la demarcació.

La tercera ponència de la jornada va ser «Turisme sostenible i equilibri territorial», que va anar a càrrec de Xavier Font, cap de l’Oficina Tècnica de Turisme de la Diputació de Barcelona. Font va posar l’èmfasi en el fet que si volem unes destinacions sostenibles, el sistema i tots els components han de ser sostenibles, tant des de la visió mediambiental com des de l’econòmica i també la sociocultural. Mirant cap al futur, Xavier Font va parlar d’un nou horitzó: les destinacions turístiques intel·ligents (DTI). El model de les DTI es basa en cinc eixos: el de la governança, el de la innovació, el de la sostenibilitat, el de la tecnologia i el de l’accessibilitat.

La cloenda de la jornada va anar a càrrec de Marc Verdaguer i d’Emilio Cordero Soria, president del Consell Comarcal del Vallès Oriental i alcalde de Canovelles, que va destacar que la jornada s’havia treballat d’acord amb el full de ruta dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS).
 

Butlletí: Innov@diba
Número de butlletí: Febrer 2023. Núm. 22

 
       
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments

Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona

Rambla de Catalunya, 126

Edifici de Can Serra

08008 Barcelona