Febrer 2023. Núm. 22

Notícies

La Xarxa de Suport al Govern Digital quintuplica la seva activitat durant el 2022

Infografia elaborada pel Gabinet d'Innovació Digital

Infografia elaborada pel Gabinet d'Innovació Digital

Set consells comarcals, en coordinació amb la Diputació de Barcelona, han dut a terme activitats de suport en matèria d’administració electrònica i transparència a través de la Xarxa de Suport al Govern Digital durant el 2022. Els consells comarcals que formen part de la XSGD reben suport econòmic per prestar els serveis d’administració digital i transparència al territori.

La Xarxa de Suport al Govern Digital (XSGD), creada el 2021, és una agrupació voluntària formada per la Diputació de Barcelona i per tots els consells comarcals de la demarcació que presten serveis de suport a l’administració digital i a la transparència dels ajuntaments de la seva comarca. Els objectius són impulsar, donar suport i acompanyar els ajuntaments de la demarcació de Barcelona per dur a terme els processos de canvi en la gestió interna, en les relacions interadministratives i en la relació amb la ciutadania, que comporta aprofitar les potencialitats que ofereixen els mitjans electrònics.

Quan es va crear, la XSGD es va plantejar cinc reptes que continuen vigents en aquests moments: 

  • Facilitar el canvi cultural i consolidar la metodologia eSET.
  • Esdevenir un agent de suport en el territori per assegurar la implementació de SeTDIBA.
  • Impulsar la transparència en els ens locals de la demarcació.
  • Conèixer les necessitats reals del món local i saber què podria aportar-hi valor.
  • Contribuir a normalitzar l'ús del canal digital en la societat.

Els consells comarcals que formen part de la XSGD reben suport econòmic per prestar els serveis d’administració digital i transparència en el territori. Durant el 2022, els consells comarcals han dut a terme 1.067 actuacions en els ens locals menors de 5.000 habitants, la qual cosa quintuplica el nombre d’actuacions respecte del 2021.

L’àmbit d’activitat que concentra més actuacions és el de la transparència, i també fa de corretja de transmissió d’accions, novetats i nous serveis en el territori.

Del 2022 passat, cal destacar el projecte de migració del catàleg de tràmits e-TRAM a la nova versió e-TRAM 2.0. Aquest projecte ha permès el Consorci Administració Oberta de Catalunya, la Direcció de Serveis de Tecnologies i Sistemes Corporatius de la Diputació de Barcelona —en el manteniment dels webs municipals—, el Gabinet d’Innovació Digital i els consells comarcals treballar amb un objectiu comú: donar suport coordinat als ens locals. En aquest projecte s’han atès 123 ens locals.

En l’àmbit concret de la transparència, el 2022, a través de la XSGD s’ha prestat assistència material a 79 ens locals, actuant com a editors dels seus portals o com a assessors de proximitat. En aquest sentit, aquest gràfic mostra una anàlisi profunda del volum d’actualitzacions dels portals de transparència dels ens locals menors de 1.000 habitants per comarca, i permet comprovar l’evolució positiva en l’actualització dels portals de transparència.

Els membres de la XSGD es reuneixen mensualment per fer el seguiment de les actuacions. Aquest febrer està prevista una sessió de revisió de la feina feta fins al moment i de replantejament de nous reptes que donin resposta a les necessitats del territori. 

Més informació sobre la XSGD.
 

Boletín: Innov@diba
Número de boletín: Febrer 2023. Núm. 22

 
       
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments

Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona

Rambla de Catalunya, 126

Edifici de Can Serra

08008 Barcelona