Octubre 2022. Núm. 19

Notícies

«Cap a una societat digital més ètica i segura», la jornada de Telecos.cat per Sant Gabriel

Marc Verdaguer a la cloenda de la jornada

Marc Verdaguer a la cloenda de la jornada

L’Espai Francesca Bonnemaison va celebrar el 29 de setembre passat Sant Gabriel amb una jornada organitzada per l’Associació Catalana d’Enginyeria de Telecomunicació i Tecnologies Digitals (Telecos.cat), amb l’objectiu d’oferir una visió transversal dels reptes de la irrupció de les tecnologies digitals.

L'acte va centrar-se en els desafiaments de les tecnologies digitals per a la societat i en la necessitat d’imposar un component ètic a l’hora d’implementar els algoritmes d’intel·ligència artificial (IA) en el funcionament de les xarxes socials, en les normatives laborals i empresarials, en la privacitat i en la ciberseguretat.

La jornada es va iniciar amb la benvinguda del president de Telecos.cat, Pedro Linares, i de la directora de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, Joana Barbany, i amb una conferència inaugural del president de la Fundació puntCAT, Genís Roca, sota el títol de «Societat digital: drets, deures i lluites».

Posteriorment, Karina Gibert, directora de l’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI-UPC) i vicedegana d’Igualtat i Ètica del Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya, centrava la seva presentació en la necessitat d’apostar per «una intel·ligència artificial centrada en les persones i el bé comú». Tot seguit, Míriam Hatibi, consultora de comunicació de Sibilare, reclamava un ús ètic de plataformes i algoritmes.

La ciberseguretat va centrar les intervencions del catedràtic de la UPC, Manel Medina, i de Francesc Xavier Vendrell, consultor sènior en seguretat de les dades a Parlem Empreses.
La darrera presentació va ser a càrrec de Joana Marí, delegada de Protecció de Dades i Responsable de Projectes Estratègics de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades de la Generalitat. 

La celebració de Sant Gabriel va acollir també el lliurament dels Premis Sant Gabriel que atorga Telecos.cat en reconeixement a les persones que per la seva trajectòria han contribuït de manera notable a potenciar el sector de les telecomunicacions i les TIC. Els guardonats van ser els enginyers Ramon Pallisa i Joan Giró, que rebien el premi de mans del president de Telecos.cat, Pedro Linares, acompanyat de Núria Espuny, directora general d’Administració Digital i d’Organització de la Generalitat, i de Meritxell Borràs, directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades.

Va cloure l’acte el diputat president de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona, Marc Verdaguer, que reflexionava sobre el paper d’aliada que ha de tenir la tecnologia en la nostra transformació com a individus i com a societat. Verdaguer també va destacar que «tots estem sobreexposats en aquesta societat de la comunicació i la informació. Per això és imprescindible disposar de mecanismes de garantia que estiguin fàcilment al nostre abast, perquè la privacitat és vital per a la democràcia, per al desenvolupament individual i per poder exercir les llibertats sense obstacles».
 

Butlletí: Innov@diba
Número de butlletí: Octubre 2022. Núm. 19

 
       
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments

Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona

Rambla de Catalunya, 126

Edifici de Can Serra

08008 Barcelona