Novembre i desembre 2021. Núm. 10

Actualitat

Jornada: «La CORH: treballant estratègicament per una ocupació pública innovadora»

Imatge: Diputació de Barcelona

Imatge: Diputació de Barcelona

En commemoració dels 15 anys del projecte de la Comunitat de Recursos Humans, els passats dies 29 de novembre i 2 de desembre van tenir lloc les jornades «La CORH: treballant estratègicament per una ocupació pública innovadora», organitzades per l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona.

Les jornades tenien com a objectiu oferir un espai de reflexió sobre els reptes de futur que les administracions locals han d’afrontar en matèria de recursos humans: temporalitat, estabilització de les plantilles i gestió del relleu generacional.

Més enllà de la reflexió, es van donar a conèixer i exposar eines i recursos concrets que la Diputació de Barcelona posa al servei dels ens locals per tal de poder afrontar aquests reptes.
La presidenta de la Diputació, Núria Marín, va participar  a la primera sessió de les jornades i va posar èmfasi en el fet que als diferents nivells de govern hi ha una «falta de personal format, preparat, per poder atendre totes les polítiques que són imprescindibles i necessàries».  Va dir per aquest motiu, jornades com aquesta, serveixen per «posar en comú, entre tots, com veiem les coses, de quina forma hem de caminar», així com també saber com es pot «atreure personal amb vocació, personal format».

A més, Núria Marín, també va manifestar que la Comunitat de Recursos Humans (CORH) ha de «continuar treballant de la forma que és més intel·ligent, tots junts; intentar cercar solucions, copiar bones pràctiques i conèixer com se solucionen determinades qüestions que ens preocupen».

D’altra banda, el diputat d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial, Josep Arimany, va ressaltar que «professionals de tots els nostres ajuntaments prenen com a referència aquesta xarxa en el seu treball i les seves decisions, i bolquen en ella els seus dubtes i preguntes, amb la certesa que rebran el coneixement de la resta de participants». 

La CORH ofereix servei des de fa 15 anys a més de 2.000 professionals de la gestió de recursos humans de 650 entitats públiques. Això es duu a terme en dos espais: el virtual, a través d’una pàgina web restringida per a les persones associades; i el presencial, que reuneix periòdicament els responsables de recursos humans de 70 ajuntaments de la província de més de 12.000 habitants.

Les jornades es van dur a terme en format híbrid: els socis de la xarxaCORH (és a dir, els màxims responsables de recursos humans dels ajuntaments més grans de la demarcació) hi van poder assistir presencialment, mentre que la resta d’inscrits ho van poder seguir en streaming.

El programa va ser el següent: 

Dilluns, 29 de novembre:

  • Benvinguda i intervenció de la presidenta de Diputació de Barcelona, Núria Marín, i de Josep Arimany Manso, diputat president de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial.
  • La jornada va ser conduïda per Xavier Forcadell i Esteller, coordinador de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial.
  • Presentació del vídeo commemoratiu La CORH, una realitat: 15 anys compartint, col·laborant i fent xarxa.
  • Intervenció: «Perspectives de la reforma de la funció pública local», a càrrec d’Icíar Pérez-Baroja Verde, subdirectora general de Relacions amb Altres Administracions de la Direcció General de la Funció Pública, Ministeri de Política Territorial i Funció Pública.
  • Intervenció: «La prevenció i sanció dels nomenaments abusius dels funcionaris interins. El nou règim jurídic», a càrrec de Josefa Cantero Martínez, professora titular de dret administratiu (acreditada al cos de catedràtics) de la Universitat de Castilla - La Mancha i membre del Grup d’Anàlisi i Propostes de Reformes a l’Administració Pública, Institut Nacional d’Administració Pública (INAP), Ministeri de Política Territorial i Funció Pública.
  • Intervenció: «La temporalitat del personal laboral a l’Administració», a càrrec d’Ignasi Beltrán de Heredia Ruiz, professor agregat i titular d’universitat de dret del treball i de la seguretat social de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
  • Taula rodona i debat: «Els nous reptes en matèria de recursos humans a les administracions locals», moderada per Juan Echániz Sans, coordinador general de la Diputació de Barcelona i membre del Grup d’Anàlisi i Propostes de Reformes a l’Administració Pública, Institut Nacional d’Administració Pública (INAP), Ministeri de Política Territorial i Funció Pública

Dijous, 2 de desembre:

  • Intervenció: «L’Administració local de futur: com ens organitzem? Talent jove? I.A.?», a càrrec de Carles Ramió Matas, catedràtic de ciències polítiques i socials de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i membre del Grup d’Anàlisi i Propostes de Reformes a l’Administració Pública, Institut Nacional d’Administració Pública (INAP), Ministeri de Política Territorial i Funció Pública.
  • Presentació del nou projecte de la Diputació de Barcelona: «El relleu generacional per als governs locals», a càrrec de Sílvia Busquets Montes, cap de Servei d’Assistència en Recursos Humans i Suport a la Gestió de la Diputació de Barcelona, i Míriam Macià Losada, responsable de projectes estratègics en recursos humans de la Gerència de Serveis d’Assistència al Govern Local de la Diputació de Barcelona.
  • També hi han participat Carme Carmona Pascual, directora de Recursos Humans a l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat, i Mario Aguacil Sanz, director de l’Àrea de Govern Obert i Serveis Generals a l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.
  • Presentació del nou projecte de la Diputació de Barcelona: «Model de direcció pública professional per als governs locals», a càrrec de Nico Pérez Sánchez, gerent dels Serveis d’Assistència al Govern Local, i Neus Guzmán Valverde, cap de la Secció d’Assistència Tècnica del Servei d’Assistència a l’Organització Municipal.
  • El teletreball als governs locals. Presentació del nou projecte de la Diputació de Barcelona: «Guia del teletreball i experiències locals», a càrrec de Nico Pérez Sánchez, gerent dels Serveis d’Assistència al Govern Local.
  • Presentació: «Model de teletreball de la Diputació de Barcelona i la seva implementació: especial referència als aspectes jurídics i tecnològics», a càrrec de Lola Miró Folgado, directora de Recursos Humans de la Diputació de Barcelona, i Lluís Ramírez Pierna, director dels Serveis de Tecnologies i Sistemes Corporatius de la Diputació de Barcelona.
  • Conclusions i reflexions finals, a càrrec de Xavier Forcadell i Esteller, coordinador de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals
     

Butlletí: Innov@diba
Número de butlletí: Novembre i desembre 2021. Núm. 10

 
       
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments

Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona

Rambla de Catalunya, 126

Edifici de Can Serra

08008 Barcelona