Novembre i desembre 2021. Núm. 10

Notícies

Internet de les coses (IdC) amb xarxes LORA: experiències a la demarcació de Barcelona

Imatge: Diputació de Barcelona

Imatge: Diputació de Barcelona

Els ajuntaments de Terrassa i Vilanova i la Geltrú van compartir les seves experiències en el desplegament de xarxes LORA als municipis durant l’Smart City Expo World Congress 2021.

El 18 de novembre passat, va tenir lloc la sessió titulada «Experiències d’internet de les coses (IdC) amb xarxes LORA» a l’estand de la Diputació de Barcelona a l’SCEWC, on es van compartir projectes i experiències en la internet de les coses (IdC) amb xarxes LORA.

En primer lloc, Xose Pérez, expert en infraestructures IdC, va iniciar la sessió amb unes explicacions introductòries sobre les tecnologies LPWAN, l’arquitectura de la xarxa, els models de xarxa existents i la tecnologia LoRaWAN, entre d’altres. Segons Xose Pérez, és interessant tenir una infraestructura de telecomunicacions pròpia a escala municipal, «perquè és més eficient des del punt de vista operacional», «dona flexibilitat a l’hora de desplegar projectes» i ofereix «un servei i qualitat de vida millors als ciutadans». 

A continuació, l’Ajuntament de Terrassa va exposar la seva experiència d’implantació d’una xarxa LoRaWAN a la ciutat. El projecte, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, disposa d’un catàleg de sensors que configuren la infraestructura LoRaWAN i que estan integrats amb Sentilo, de la Plataforma Smart City de Gestió Urbana de la Diputació de Barcelona. Albert Marín, cap del Servei Terrassa Ciutat Digital de l’Ajuntament de Terrassa, va explicar que l’arquitectura de la xarxa permet la integració d’aquest projecte en altres municipis i que en la fase següent del projecte volen «obrir aquesta tecnologia perquè sigui una tecnologia col·laborativa amb altres ciutats». Alguns projectes que tenen integrats actualment a Terrassa inclouen sensors de contenidors de vidre, telelectura de comptadors d’aigua o mesuraments d’energia.

En últim lloc, des de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Josep Farré, responsable de Desenvolupament de Sistemes d’Informació de Neàpolis, va explicar la seva experiència en el desenvolupament de la xarxa LoRaWAN. Com a exemples il·lustratius, va exposar diferents projectes, com el de control ambiental a escoles de la ciutat a través de sensors, el de monitoratge de vehicles, i el de consums energètics. Finalment, va explicar que tenen un projecte futur de sensòrica difusa per tal de millorar el trànsit a la ciutat.
 

Butlletí: Innov@diba
Número de butlletí: Novembre i desembre 2021. Núm. 10

 
       
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments

Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona

Rambla de Catalunya, 126

Edifici de Can Serra

08008 Barcelona