Novembre i desembre 2021. Núm. 10

Notícies

Gestió del soroll ambiental amb la Plataforma Smart City de la Diputació de Barcelona

Imatge: Diputació de Barcelona

Imatge: Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona i els ajuntaments de Granollers i Pineda de Mar van presentar les seves experiències en l’anàlisi i la gestió del soroll ambiental durant l’Smart City Expo World Congress 2021.

El 17 de novembre passat va tenir lloc la sessió titulada «Gestió del soroll ambiental amb la Plataforma Smart City de la Diputació de Barcelona» a l’estand de la Diputació de Barcelona a l’SCEWC, on es van compartir projectes per tal d’analitzar i millorar la gestió del soroll ambiental als municipis de la demarcació.

Primer, l’equip Smart Region de la Diputació de Barcelona va explicar què és la Plataforma Smart City per a la Gestió Urbana de la Diputació de Barcelona i com pot ajudar a millorar la gestió del soroll municipal. Tal com va explicar Ainhoa Pascualena, de la Direcció de Serveis de Tecnologies i Sistemes Corporatius de la Diputació de Barcelona, la Plataforma Smart City —que la Diputació de Barcelona posa al servei dels municipis de més de 25.000 habitants i consells comarcals— capta i processa dades provinents de diferents sensors instal·lats al territori amb la finalitat d’obtenir informació i coneixement «que permetin als gestors urbans ser més eficients i millorar la qualitat de vida dels ciutadans».

Seguidament, Eliseo Reinoso, de l’Oficina Tècnica d’Avaluació i Gestió Ambiental de la Diputació de Barcelona, va explicar un d’aquests casos d’ús, el de la gestió del soroll ambiental, en què la Plataforma Smart City pot ajudar els gestors urbans. Amb aquest objectiu han definit un quadre de comandament que permet una visualització senzilla i alhora interactiva, de manera que el ciutadà hi pot tenir accés i entendre les dades d’una manera més planera. Amb aquest quadre de comandament es pretén ajudar els tècnics municipals en la gestió del soroll, apropar a la ciutadania la interpretació de les dades, i facilitar la interpretació dels índexs de soroll ambiental.
 
Posteriorment, els ajuntaments de Granollers i Pineda de Mar van compartir les seves experiències en la recollida, anàlisi i gestió del soroll ambiental amb la Plataforma Smart City. Marta Chillida, de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Granollers, va presentar els mapes estratègics de soroll que des del 2010 estan desenvolupant conjuntament amb el suport de la Diputació, i que mitjançant sensors i sonòmetres ubicats al llarg de la ciutat permeten analitzar i gestionar el soroll ambiental. A continuació, Pere Alvarado, de l’Àrea de Territori de l’Ajuntament de Pineda de Mar, va mostrar el mapa de capacitat acústica de la ciutat, i va compartir una experiència concreta de queixa de soroll i com ho van solucionar gràcies a la recollida i anàlisi de les dades. 

Per acabar, Ainhoa Pascualena va mencionar altres projectes en curs que estan fent servir la Plataforma Smart City, com ara les analítiques de fonts d’aigua naturals, els visors de vehicles de micromobilitat, la gestió d’energia, la gestió de l’aigua o la recollida d’escombraries. 
 

Butlletí: Innov@diba
Número de butlletí: Novembre i desembre 2021. Núm. 10

 
       
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments

Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona

Rambla de Catalunya, 126

Edifici de Can Serra

08008 Barcelona