Novembre i desembre 2021. Núm. 10

Notícies

Tecnologies aplicades a la protecció civil

Imatge: Diputació de Barcelona

Imatge: Diputació de Barcelona

Una xerrada sobre el projecte de Protecció Civil Operativa Municipal (PCOM) va obrir el programa d’activitats a l’estand de la Diputació de Barcelona el passat 16 de novembre a l’Smart City Expo World Congress.

La primera xerrada que va acollir l’estand de la Diputació de Barcelona a l’SCEWC aquest any es va dedicar a parlar de les tecnologies aplicades a la protecció civil. Esther Morancho, responsable tècnica de l’Oficina d’Activitats Regulades i Programes en Protecció Civil de la Gerència de Serveis d’Habitatge, Urbanisme i Activitats, va presentar el projecte de Protecció Civil Operativa Municipal (PCOM). Es tracta d’una aplicació informàtica de gestió en suport web que facilita als municipis la gestió dels plans de protecció civil municipals i que dona suport als actors locals en la gestió del risc i en la resposta davant les situacions d’emergència. La ponent va explicar que el PCOM té com a objectiu convertir el Document únic de protecció civil municipal (DUPROCIM) en una eina operativa que faciliti la implantació dels plans i la realització de simulacres.

Segons va explicar Esther Morancho, el PCOM permet accedir directament a la gestió tant d’una emergència real com d’un simulacre, des de dispositius mòbils. Ofereix informació dels elements vulnerables i les persones i els agents implicats, permet enviar comunicacions d’activació dels plans al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) i disposa d’un sistema d’avisos als elements vulnerables, entre d’altres funcions.

L’eina de gestió d’emergències fa servir un estàndard de model de dades i la cartografia que es troba al Sistema d’Informació Territorial Municipal (SITMUN), la plataforma d’informació geogràfica de la Diputació de Barcelona. El PCOM es connecta de manera desatesa a aquesta plataforma i actualitza totes les dades per millorar la resposta davant de situacions de risc com ara productes químics, aigua, trànsit perillós o altres.

Gràcies a eines com el PCOM, la Diputació de Barcelona ajuda els municipis a ser més resilients davant d’emergències i més eficients gràcies a la tecnologia.
 

Butlletí: Innov@diba
Número de butlletí: Novembre i desembre 2021. Núm. 10

 
       
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments

Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona

Rambla de Catalunya, 126

Edifici de Can Serra

08008 Barcelona