Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Juliol 2023 - #118

Habitatge

Lliurem les Estratègies Sectorials d’Habitatge per a la rehabilitació d’habitatges a Cardona i Igualada

Els treballs lliurats als Ajuntaments de Cardona i d’Igualada analitzen les necessitats i diagnostiquen l’estat de conservació del parc edificat amb l’objectiu de millorar l’eficiència energètica i les condicions dels habitatges.

Els documents recullen el treball realitzat en sessions amb el personal tècnic municipal, on s’han analitzat els instruments més adients per afrontar la problemàtica sobre l’envelliment i deteriorament del parc edificat en els nuclis històrics i  impulsar l'ampliació de l'oferta d'habitatge assequible; també s’ha treballat en la capacitat d’acció dels ajuntaments per actuar i promoure polítiques de rehabilitació i conservació.

Durant el treball s’han estudiat aspectes la desocupació d’habitatges, l'envelliment de la població i de les edificacions, i la protecció del valor patrimonial dels immobles. També s’ha fet una anàlisi detallada dels àmbits delimitats i els seus possibles escenaris d’intervenció, així com els mecanismes de subvenció, finançament i gestió més adequats, pensant particularment en el marc d’intervenció que estableixen els fons Next Generation.

Amb l’Ajuntament de Cardona s’ha treballat especialment en les necessitats socioeconòmiques, urbanístiques, de rehabilitació i regeneració urbana del nucli antic, que han permès dotar-se d’un visor cartogràfic i interactiu sobre el diagnòstic del parc edificat, a partir de l’ús de l’eina SI_REHAB que permet consultar totes les dades sobre els edificis objecte de l’estudi de manera senzilla i intuïtiva. Cal destacar que els condicionants i la detecció dels elements clau per la intervenció han permès plantejar unes estratègies i propostes d’actuacions a nivell de barri i d’una illa concreta a nivell de detall, concretant un circuit d’implantació per cada línia d’actuació, i una estimació econòmica.

A Igualada s’ha desenvolupat una anàlisi i diagnosi detallades del nucli antic, categoritzant tots els edificis i habitatges en diferents grups segons les seves característiques, que han permès detectar ràpidament els habitatges buits per a la seva mobilització i obtenir una estimació dels costos de rehabilitació bàsica o complerta i millores en accessibilitat i eficiència energètica del parc residencial a partir de la creació d’escenaris d’intervenció sobre un mostreig de 4 edificis tipus seleccionats. Aquest estudi ha permès estimar el retorn de la inversió en rehabilitació, i el supòsit comparatiu d’enderroc i nova construcció, així com considerar diferents mecanismes de gestió, propostes d’actuacions i formes de subvenció i finançament per cadascun dels grups plantejats en la categorització d’edificis i habitatges del nucli antic.

Butlletí: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de butlletí: #118 - Juliol 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua