Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Juliol 2023 - #118

Altres

La darrera Assamblea d’ONU-Hàbitat reivindica l’accés a un habitatge adecuat i assequible com un dret humà

La segona Assemblea d’ONU-Hàbitat va tenir lloc del 5 al 9 de juny a Nairobi, Kènia. El tema de la sessió “Un futur urbà sostenible a través d'un multilateralisme inclusiu i efectiu: assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en temps de crisis globals".

L’Assemblea pels hàbitats es reuneix cada quatre anys i és el màxim organisme mundial de presa de decisions sobre urbanització sostenible i assentaments humans. L’Assemblea es va inaugurar amb una crida al desenvolupament urbà sostenible i a un multilateralisme eficaç amb l’objectiu de crear ciutats més habitables per sortir enfortides de les crisis provocades per pandèmies, emergències climàtiques i conflictes.

El programa va incloure un diàleg d’alt nivell dels caps d’Estat, debats temàtics i esdeveniments paral·lels centrats amb les cinc àrees: l’accés universal a un habitatge assequible, l’acció climàtica urbana, la recuperació de les crisis urbanes, la localització dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la prosperitat i el finançament local.

Els debats es van centrar en avançar amb la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, en concret el Objectiu 11, que buscar la creació de ciutats més inclusives, segures, resilients i sostenibles. També es va encoratjar els Estats membres a explorar mecanismes per aconseguir: el dret universal a l’habitatge assequible, mantenir-se dins del límit d’1,5º C a l’augment de les temperatures pel 2030, donar poder a les ciutats perquè responguin a les crisis urbanes i el volum de persones desplaçades, avançar i accelerar amb el compliment dels objectius de l’Agenda de Desenvolupament 2030 i garantir que els recursos financers es dirigeixin cap al desenvolupament urbà i arribar als nivells locals.

Més de 80 ministres i viceministres i prop de 5000 delegats de tot el món van representar els 193 estats membres de la ONU i altres parts interessades. La resta de participants inclouen Estats no membres, altres organismes de l'ONU i agències especialitzades, així com organitzacions intergovernamentals, societat civil, sector privat, institucions acadèmiques i de recerca, dones, joves i nens i organitzacions de base.

L’Assemblea d’ONU-Hàbitat va concloure amb l’aprovació de 10 importants resolucions i la més destacada “L’habitatge adecuat per a tothom” aprovada per consens en el plenari durant la clausura de l’Assemblea a la capital keniana. També va aprovar altres nou resolucions, inclosa una sobre “l’acceleració de la transformació dels assentaments informals i els barris marginals pel 2030” i un altre sobre “ciutats intel·ligents centrades en les persones”. Altres resolucions adoptades a la conferència van abarcar temes com la preservació de la biodiversistat en zones urbanes o l’adopció de les urbanitzacions al canvi climàtic. Les contribucions de l’Assemblea s’utilitzaran en els preparatius de la Cimera del Futur de la ONU, prevista per setembre de 2024 a Nova York.

Butlletí: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de butlletí: #118 - Juliol 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua