Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Juliol 2023 - #118

Cursos i jornades

El 5 de juliol va finalitzar el Curs “Gestió local de l’ús anòmal de l’habitatge”

El curs organitzat per l'Oficina d'Habitatge ha constat d’onze sessions que s’han fet cada dimecres de forma ininterrompuda entre el 19 d’abril i el 5 de juliol.

L’Oficina d’Habitatge ha organitzat una nova edició de l’acció formativa “Gestió local de l’ús anòmal de l’habitatge”. L’objectiu de la formació ha estat que les persones participants adquireixin un coneixement en profunditat, tant teòric-normatiu com aplicat, del marc jurídic regulador de les conegudes com situacions d’utilització anòmala de l’habitatge: la desocupació permanent dels immobles, l’infrahabitatge, la sobreocupació i l’ocupació d’habitatges sense títol habilitant.

Al llarg de curs també s’han tractat altres situacions problemàtiques que hi estan relacionades com l’assetjament immobiliari, la discriminació en matèria d’habitatge o els desnonaments. Per a cadascuna d’aquestes situacions, s’ha analitzat el marc normatiu de referència, els límits en la intervenció municipal que imposa la jurisprudència i les possibilitats d’intervenció des d’una administració local. També s’han analitzat casos pràctics i s’han facilitat models documentals.

El curs es va tancar el dia 5 de juliol amb un taller d'experiències municipals on van participar-hi diferents ens locals. Susanna Delgado, de l'ORGT va explicar les modificacions en el recàrrec de l'IBI per la desocupació permanent d'habitatges arran de la llei estatal pel dret a l'habitatge. Antoni Maymó i Albert Terrones del Servei d'Habitatge de l'Ajuntament de Mataró van explicar la intervenció de Mataró en inspeccions de l'estat de conservació del parc edificat, declarant la inhabitabilitat en aquells casos més greus que suposen un risc per la salut i la seguretat. Isidre Costa i Raimon Soler van explicar la modificació del Pla General Metropolità aprovada per l'Ajuntament de Barcelona, que inclou entre d'altres coses la delimitació de tot el terme municipal com a àrea de tanteig i retracte. Finalment, Eulàlia Giralt i Judith Trullén del Servei d'Habitatge Rubí van explicar el seu programa d'inspecció d'habitatges buits, la creació del Registre d'habitatges buits, i l'aplicació de mesures sancionadores que apliquen centrada en el recàrrec  de l'IBI.

Com a suport addicional del curs, les persones participants també han comptat amb una aula virtual on tenen a la seva disposició tots els materials, els enregistraments en vídeo de les sessions, els casos pràctics que es treballaran i els models tipus d’ordenances, reglaments, programes i expedients administratius relacionats amb les situacions d’ús anòmal de l’habitatge que es presentaran a les diferents sessions.

Aquesta edició del curs hi ha hagut cent onze persones inscrites, totes adscrites a administracions locals de la demarcació de Barcelona i vinculades a la prestació dels serveis locals d’habitatge.

Butlletí: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de butlletí: #118 - Juliol 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua