Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Juliol 2023 - #118

Cursos i jornades

Parlem de sistemes d’informació per a la rehabilitació energètica a l’Espai de la Xarxa de Serveis Locals d’Habitatge

Aquesta edició, celebrada el 13 de juny i organitzada per l'Oficina d'Habitatge, duia per títol “Sistemes d’informació per a la rehabilitació i millora energètica dels habitatges”.

L'Espai de la XSLH tenia com a objectiu conèixer i reflexionar sobre la informació i les eines disponibles sobre l’estat físic del parc edificat d’ús residencial a l’abast dels municipis que poden ser útils per orientar les polítiques de foment de la rehabilitació energètica.

La sessió es va estructurar en tres blocs. Al primer bloc es van presentar eines i visors geogràfics desenvolupats a escala estatal, autonòmica i local. Des de la Diputació de Barcelona es va presentar el visor SI_REHAB (Sistema d’Informació municipal per a la rehabilitació d’habitatges). L’exposició va anar a càrrec d’Anna Garcia i d’Antoni Bleda, tècnics de l’Oficina d’Habitatge. Seguidament, Jordi Pascual de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i Álvaro Sicilia de la Universitat La Salle van presentar les potencialitats de la plataforma de dades que han desenvolupat conjuntament totes dues entitats anomenada RETABIT. L’Institut Valencià de l’Edificació (IVE), de la mà d’Ana Sanchís, va mostrar el seu visor Renov.EU creat per tal d’assessorar un propietari o una comunitat de propietaris que vulgui acollir-se als ajuts a la rehabilitació energètica residencial dels fons Next Generation. Mitjançant diferents simulacions, aquesta eina dona dades de la reducció de consums i de la millora en la demanda energètica d’un edifici si s’executessin les obres finançables amb aquestes subvenciones europees, així com el càlcul del cost d’aquestes obres. Finalment, des de l’estudi d’arquitectura i urbanisme Cíclica es van presentar diferents visors i plataformes de dades que han desenvolupat per encàrrec de diferents administracions públiques per tal d’ajudar a prendre decisions en el disseny de programes de rehabilitació orientats a la descarbonització del parc. L’exposició va anar a càrrec de Joaquim Arcas, director executiu de Cíclica.

La segona part de la jornada va consistir en una taula rodona amb representats d’ajuntaments de la demarcació de Barcelona que han desenvolupat eines pròpies d’informació geogràfica de l’estat del parc d’habitatges del seu municipi. Durant la taula rodona es van explicar quines dades han fer servir, quines fonts d’informació utilitzen, quin tractament han fet d’aquestes dades i quina aplicació o software han utilitzat, entre d’altres qüestions. Hi van intervenir Josep Vives, en representació de l’Ajuntament de Rubí, Sandra Belana, per part de l’Ajuntament d’Igualada, i Meritxell Gisbert, geògrafa de GMG Plans i Projectes, que han desenvolupat una eina sobre l’estat dels habitatges del casc antic de Cardona.

La sessió, que va comptar amb l’assistència d’una seixantena de persones, majoritàriament personal tècnic dels serveis locals d’habitatge de la demarcació de Barcelona, va finalitzar amb us taller-debat. Dividides en grups, les persones participants van parlar sobre l’accessibilitat, l’ús i les metodologies d’anàlisi que optimitzin la informació i permetin a una entitat local crear eines pròpies o adaptar-ne de ja existents a la realitat del seu municipi.

Butlletí: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de butlletí: #118 - Juliol 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua