Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Maig 2023 - #117

Habitatge

L’Oficina d’Habitatge lliura quatre Programes d’actuació municipal d’habitatge

Els Programes d’actuació municipal d’habitatge han sigut lliurats als municipis de Sant Fruitós de Bages, Sant Feliu de Codines, Masquefa i Tona.

El Programa d’actuació municipal d’habitatge (PAMH) és un instrument de planificació en el qual es programen actuacions amb l’objectiu de donar eines als ens locals per definir les seves polítiques en aquesta matèria.

El PAMH es el resultat d’un procés d’assessorament i assistència tècnica que consisteix en la detecció de les principals problemàtiques en matèria d’habitatge, en la definició d’uns objectius i estratègies d’abordatge i en el disseny d’accions i eines de gestió.

Sant Fruitós del Bages és un municipi amb poc habitatge assequible i social, i amb un parc amb deficiències en l’estat de construcció i amb baixa qualificació energètica. Per donar resposta a aquestes problemàtiques s’han definit com a objectius enfortir i consolidar la gestió municipal de l’habitatge; aprofundir en el coneixement de l’estat d’ocupació i conservació del parc d’habitatges; i garantir la creació dels habitatges protegits i assequibles necessaris per cobrir les necessitats actuals i futures de la població. Aquests objectius es duran a terme a través de les 19 accions que formen part del PAMH; de les quals cal destacar la construcció de 25 nous habitatges HPO a l’Avinguda de Lluís Companys gràcies a l’obtenció d’una subvenció dels fons “Next Generation”.

En el cas de Sant Feliu de Codines, el PAMH ha estat una oportunitat per dotar l’equip de govern d’un “full de ruta” del conjunt de les actuacions que s’estan realitzant i de les que es podrien realitzar en els temes d’habitatge que els preocupa. A partir de les necessitats detectades, s’han definit com a objectius enfortir i consolidar la gestió municipal de l’habitatge, aprofundir en el coneixement de l’estat d’ocupació i conservació del parc d’habitatges, i garantir la creació dels habitatges protegits i/o assequibles necessaris per cobrir les necessitats actuals i futures de la població. Aquests objectius es duran a terme a través de 19 accions que formen part del PAMH; de les quals cal destacar-ne la d’agilitzar la gestió de la construcció de 54 habitatges HPO a la parcel·la de l’antiga Caserna.

A Masquefa, el principal objectiu és l’estructuració administrativa i tècnica, amb la creació d’un servei d’habitatge i l’impuls de les polítiques d’habitatge amb institucions supramunicipals així com el desenvolupament de la planificació estratègica. L’Ajuntament impulsarà la provisió d’habitatge estudiant la possibilitat de promoure habitatge assequible al municipi i, a la vegada, innovar promovent formes alternatives d’accés. La millora de les condicions del parc d’habitatges es materialitzarà principalment a través de l’adscripció del consistori dels fons Next Generation per a actuacions de rehabilitació a nivell de barri.

Finalment, el PAMH de Tona dona resposta a diferents objectius, com l’increment del parc d’habitatge assequible potenciant formes alternatives d’accés a l’habitatge amb l’impuls de la masoveria urbana o amb accions que fomentin la incorporació d’habitatges a la borsa de lloguer. La mobilització del parc vacant per fomentar l’ús adequat de l’habitatge, és un altre dels objectius que plantegen des de la política d’habitatge municipal. En aquesta línia, el  PAMH recull accions com la captació d’habitatge buit i l’impuls de mesures fiscals. Per poder tirar endavant aquestes iniciatives, el PAMH contempla actuacions per reforçar l’estructura de l’ajuntament en matèria d’habitatge.

Butlletí: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de butlletí: #117 - Maig 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua