Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Maig 2023 - #117

Habitatge

Els ajuntaments de Berga i Badia del Vallès ja compten amb un Pla Local d’Habitatge pel sexenni 2022-2027

El PLH defineix les polítiques d’habitatge partint de l’anàlisi i la diagnosi de la situació de l’habitatge i de la realitat socioeconòmica i territorials d’un municipi.

El PLH és el document que detalla els objectius, estratègies i actuacions a desenvolupar en l’àmbit de l’habitatge en un termini de 6 anys

Al llarg de les darreres setmanes, l’Oficina d’Habitatge ha lliurat els PLH de diferents ajuntaments que han estat treballant aquests document. El PLH de Berga s’estructura en dues fases: una primera d’anàlisi en la qual es descriu l’emmarcament territorial i les característiques de la població, el parc construït, el mercat, el planejament urbanístic, el parc residencial i els recursos municipals; i una segona fase de diagnosi en la que es defineixen els reptes més rellevants pel que fa a habitatge al municipi, amb una especial atenció a les necessitats de regeneració integral del Barri Vell, que ja havia estat una necessitat destacada per l'Agenda Urbana local, redactada ara fa dos anys. En coherència amb aquest èmfasi, una de les apostes important del PLH de Berga és la creació d’habitatges assequibles al teixit construït, a través de l'adquisició d'edificis i solars al Barri Vell i del foment de la rehabilitació. El PLH també proposa la construcció d’habitatge protegit a parcel·les municipals en sòl consolidat i incrementar el nombre d'HPO en sectors de nou desenvolupament. Finalment, el pla contempla la rehabilitació de cinc habitatges de propietat municipal per destinar-los a reallotjar emergències socials.

L’altre PLH lliurat a l’abril és el de Badia del Vallès. Una de les peculiaritats més importants de Badia és que la pràctica totalitat del parc residencial està qualificat d’HPO i necessita una rehabilitació integral que doni resposta a la presència d’amiant i millori l’eficiència energètica. La desqualificació dels habitatges està prevista entre els anys 2023 i 2026 i suposa un repte de cara a garantir l’assequibilitat futura de l’habitatge i la voluntat del veïnat de quedar-se al municipi. El PLH defineix 7 grans reptes que hauran de motivar la política d’habitatge al municipi: rehabilitar el parc construït per garantir la salut i l’accessibilitat, millorar l’eficiència energètica i introduir energies renovables i elements de qualitat, diversificar les tipologies d’habitatge existents, ampliar el parc d’habitatge social i assequible i generar habitatge de lloguer, fer seguiment del procés de desqualificació d’HPO, mantenir i atraure població jove, i prevenir la pèrdua de l’habitatge i la pobresa energètica. Aquests 7 reptes es despleguen a través de 22 actuacions entre les quals destaquen l’eliminació dels elements d’amiant, el programa integral de rehabilitació, l’acompanyament a les comunitats, la gestió municipal dels habitatges i allotjaments, la coordinació amb l’AHC, el control del procés de desqualificació, o l’activació i reconversió de plantes baixes. Està previst que l’execució del conjunt d’actuacions suposarà l’ampliació el parc d’habitatge assequible i social amb unes 184 unitats més a les actuals ja existents.

Butlletí: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de butlletí: #117 - Maig 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua