Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Maig 2023 - #117

Destacat

La Diputació de Barcelona aborda en dos llibres reptes i necessitats d’habitatge dels municipis petits i rurals

Dins del cicle de col·loquis "Parlem de..." on periòdicament es presenten publicacions sobre temes d’interès per al món local i per a la ciutadania en general, la Llibreria de la Diputació de Barcelona va acollir el passat 9 de març la presentació de dos llibres dedicats a les necessitats d'habitatge del municipis petits i rurals. La presentació va ser introduïda per Carmela Fortuny, Vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona.

A la seva intervenció Carmela Fortuny va destacar que "dels 311 municipis de la demarcació de Barcelona, prop del 60% té menys de 5.000 habitants i representen el 80% de la superfície territorial” i que “si creiem en l'equitat hem de fixar-nos amb molta cura en aquest 60% dels municipis".

L’acte de presentació va consistir en una taula rodona on van prendre part diverses persones que han estat coautores dels llibres. A través de les preguntes plantejades per David Mongil, cap de l'Oficina d'Habitatge de la Diputació de Barcelona i moderador de l’acte, les participants van anar repassant algunes de les aportacions i debats que es poden trobar a les publicacions. Joan Moreno, professor agregat del Departament d'Urbanisme i Ordenació del Territori a la Universitat Politècnica de Catalunya i codirector tècnic de la publicació “Desenvolupament rural i noves habitabilitats” va parlar sobre el concepte de ruralitat i va advertir que "la dicotomia rural-urbà planteja un dilema erroni perquè tenim un únic territori que funciona com a un únic sistema interdependent".

Sebastià Mata, conseller comarcal de l'Urgell, regidor de Maldà i coordinador d'habitatge i repoblament a l'Associació de Micropobles de Catalunya va resumir alguns dels principals problemes d’habitatge dels municipis petits, entre els quals va destacar, per una banda, el volum d'habitatges buits degradats i difícils de mobilitzar, i de l'altra, que una part creixent del parc es dedica al turisme. Jordi Lapuente, primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vallcebre, va coincidir en el diagnòstic i va remarcar la importància de les polítiques d’habitatge als municipis petits. "Les polítiques d'habitatge ens ajuden a aconseguir la massa crítica que cal perquè el nostre sigui un poble viu", va dir Lapuente. A la presentació també es va coincidir en la importància de la cooperació intermunicipal i d’actuar a nivell supralocal. Paula Martí, arquitecta-urbanista i sòcia de Celobert Cooperativa, Arquitectura, enginyeria i urbanisme va resumir-ho dient que "hi ha problemes que difícilment pot abordar un municipi sol, i hi ha altres coses que no té sentit fer en un sol municipi".

Les publicacions presentades es poden descarregar gratuïtament a través del web de la Llibreria de la Diputació. D’una banda “Desenvolupament rural i noves habitabilitats”, que és una publicació que recull les principals contribucions que es van fer al taller «Desenvolupament rural i noves habitabilitats al Berguedà». De l’altra, “Polítiques d’habitatge en petits municipis”, que porta al paper les principals aportacions que es van fer al curs amb el mateix nom que es va fer al CUIMP– Centre Ernest Lluch. El llibres presentats volen contribuir al debat sobre les problemàtiques dels municipis petits i tenen la voluntat de millorar l’encaix de les polítiques d’habitatge en els entorns rurals i els municipis de menor població.

Butlletí: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de butlletí: #117 - Maig 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua