Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Març 2023 - #116

Habitatge

Participem a una jornada sobre l'ocupació dels locals buits organitzada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental

El passat 7 de febrer, la Masia Serraperera de Cerdanyola del Vallès va acollir la jornada “Com abordar l’ocupació de locals buits?”.

L’objectiu de la jornada, organitzada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental i la Gerència de Serveis de Comerç de la Diputació de Barcelona, tenia l’objectiu d’abordar l’ocupació de locals comercials en la trama urbana i posar en comú estratègies i mesures per evitar-la. era tractar la problemàtica dels locals comercials en desús  que no compleixen la seva funció social,  abordar la seva ocupació i presentar la guia “Impuls de pactes locals per a la mobilització dels locals comercials buits”, elaborada per la pròpia Diputació de Barcelona. El treball té com a principal objectiu facilitar l’acció per respondre al fenomen dels locals buits amb una perspectiva sistèmica i participativa, fent una aposta per valorar la dimensió relacional del comerç local, i la seva contribució a la cohesió social i al benestar de la ciutadania. La guia està dividida en 4 fases: formalització d’un acord polític per l’elaboració del pacte; organització, identificació preliminar d’actors i comunicació i sensibilització inicial; priorització concertada d’estratègies i mesures; i finalment aprovació, seguiment i actualització del pacte.

Durant la jornada, que va ser inaugurada per la diputada de Comerç de la Diputació de Barcelona, Ana María Martínez; el conseller de Desenvolupament Econòmic Local del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Xavier Garcés; i l’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carles Cordón, es van compartir diferents experiències. L’Oficina d’Habitatge va ser convidada a participar en la sessió per explicar els treballs estratègics realitzats per tractar el canvi d’ús de locals comercials en habitatge amb la ponència “El canvi d’usos perquè  fer-ho? Com ho han fet altres?”.  L’exposició es va centrar en l’explicació de l’estudi sobre el canvi d’usos dels locals comercials buits que es va fer al municipi de Cardedeu, la metodologia emprada, els resultats obtinguts i el programa de mobilització i gestió proposats.  La voluntat municipal era destinar aquests habitatges a les polítiques municipals d’habitatge per ampliar el parc d’habitatge assequible del municipi per a cobrir la demanda d’habitatge social de lloguer de diferents col·lectius.

Molts ajuntaments estan patint un fort  increment de la demanda d’habitatge social i assequible, i es fa necessari  diversificar els instruments, innovar i estudiar totes les línies estratègiques possibles per augmentar el seu parc d’habitatges destinats a polítiques socials i poder facilitar l’accés a l’habitatge. El canvi d’ús dels locals comercials en habitatge és una línia d’interès a estudiar.  

Butlletí: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de butlletí: #116 - Març 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua