Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Octubre 2020 - #104

Cursos i jornades

Alta participació al curs de polítiques d’habitatge en petits municipis dirigit per l’Oficina d’Habitatge

Unes 250 persones van participar a la jornada sobre polítiques d’habitatge en municipis petits que va tenir lloc el passat dimecres 21.

La jornada estava organitzada pel Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo (CUIMB)-Centre Ernest Lluch i va tenir la direcció acadèmica de l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona. Tot i que inicialment estava previst que el curs s’impartís en modalitat mixta —presencial i per streaming— finalment, i degut a les circumstàncies sanitàries, es va acabar impartint únicament on-line. El vídeo del curs està disponible en el següent enllaç.

Al llarg de tot el dia es van poder seguir diferents ponències i taules que van servir per emmarcar els problemes i necessitats específiques que tenen els municipis petits en matèria d’habitatge. Les diferents intervencions van coincidir en assenyalar la manca d'habitatge assequible i de lloguer com una de les mancances que dificulta l’emancipació dels joves en entorns rurals, i impedeix atraure i fixar població. Les condicions del parc, amb una proporció important d'habitatges buits i en mal estat, la manca d'adequació dels habitatges a les necessitats d’una població en envelliment i la incidència del turisme en l'assequibilitat dels habitatges van ser altres problemàtiques que es van esmentar recurrentment.

La dimensió reduïda dels equips tècnics dels ajuntaments petits i la seva limitada capacitat pressupostària ha estat una altra de les qüestions que van aparèixer sovint al debat. El suport de les administracions de segon nivell i dels projectes europeus es van destacar com a element clau superar aquestes limitacions.

Malgrat els handicaps, els ajuntaments de municipis petits també es van mostrat com un escenari destacat per a l’experimentació i l'aplicació d'enfocaments i pràctiques innovadores en matèria d'habitatge, com l’impuls de fórmules alternatives d'accés a l'habitatge, l’ús de nous sistemes de construcció sostenible i saludable o la intervenció centrada en la rehabilitació i la millora del parc construït. Els representants dels municipis van reclamar més flexibilitat en el marc normatiu per facilitar aquesta experimentació per trobar solucions adaptades a les característiques dels municipis petits.

Pel que fa els reptes de futur es van destacar la necessitat d’atraure població jove amb oportunitats i règims de tinença adequats a les seves necessitats i  l'adaptació funcional dels habitatges a les necessitats de la gent gran que és la població majoritària d’aquests territoris. L’impacte de la COVID podria ser un factor que impulsés aquestes transformacions.  

En el marc de la jornada, Agustí Serra, secretari de l'Agenda Urbana i Territori, va anunciar un nou programa de promoció de l'habitatge al món rural. Es crearà una estructura de gestió per mobilitzar habitatges buits mitjançant l’oferiment d’incentius i el foment de la rehabilitació.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #104 - Octubre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua