Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Octubre 2020 - #104

Urbanisme

El Servei d'Urbanisme lliura el DIES en relació al planejament urbanístic de Talamanca

L'Ajuntament de Talamanca  rep l’informe que avalua l'estat d’execució del planejament vigent, dels anys 80, i analitza en clau propositiva els principals reptes urbanístics del municipi.

Les Normes Subsidiàries de Planejament de Talamanca daten de l’any 1984. L’actual marc normatiu ha anat integrant conceptes ambientals, socials, econòmics o de transparència propis del context actual que no són necessàriament contemplats pel planejament vigent del municipi.

A més, la dinàmica del municipi ha fet que els sòls destinats al creixement no s’hagin desenvolupat mentre que en el sòl urbà es disposa de terrenys per edificar i d’immobles buits. Així mateix, l’evolució del municipi dels darrers anys, amb un cert creixement de la població, podria crear certes expectatives a les que possiblement el planejament vigent no hi pot donar resposta, tant pel que fa al model residencial com al d’activitats i serveis. En el sòl no urbanitzable s’hi desenvolupen un seguit d’activitats que requereixen de regulació i a l’hora s’hi localitzen gran nombre d’elements que caldria catalogar, com les tines i fonts. Els camins rurals i la gestió forestal també són qüestions a tenir en compte per a futurs plans.

L'assistència té per objecte, doncs, revisar totes les possibilitats d’execució que puguin donar resposta al desenvolupament del planejament general vigent, a les problemàtiques i necessitats del context actual, als instruments de planejament supramunicipal i al marc legal vigent. A tal efecte, la diagnosi estratègica contempla tres escenaris:

  • Mantenir el planejament general vigent tot delegant l’execució del mateix a la iniciativa privada i promoure des de la iniciativa pública la formulació d’un Pla especial de protecció del patrimoni.
  • Resoldre aquells aspectes que es considerin prioritaris mitjançant la tramitació de modificacions puntuals del planejament general vigent, de manera que es resoldrien algunes situacions que es consideren estancades a costa de no poder plantejar aspectes de caire global i amb un cost elevat de recursos i de temps per la complexa tramitació d’aquestes modificacions.
  • Revisar del planejament redactant un POUM, que tot i el llarg termini de tramitació i el cost econòmic que representa, seria l'oportunitat per adaptar-se a les condicions actuals, tant a nivell legislatiu, d'objectius, com de normativa.

El treball també inclou els passos a seguir, cronograma i cost de cadascuna de les alternatives.

Amb aquest DIES el municipi ja disposa d’un element substancial de criteri a l’hora d’escollir la via per la qual es definirà el seu model urbà i territorial desitjat pels propers anys.

Butlletí: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de butlletí: #104 - Octubre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua