Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Octubre 2020 - #104

Habitatge

Es presenten les Estratègies per mobilitzar habitatges desocupats al Consell Comarcal d’Osona

La proposta defineix una estratègia per impulsar la masoveria urbana i mobilitzar els habitatges desocupats o en mal estat de conservació.

L’Oficina d’Habitatge va presentar l’estudi «Estratègies per a la mobilització i intervenció d’habitatges desocupats mitjançant la masoveria urbana» al Consell Comarcal d’Osona. 

El Consell Comarcal d’Osona vol donar resposta a la insuficient oferta d’habitatge social i assequible detectada en els municipis de la comarca, que afecta especialment els municipis més petits i, alhora, reduir l’estoc d’habitatge desocupat en mal estat de conservació.

La masoveria urbana és un model d’accés i tinença de l’habitatge alternatiu al lloguer tradicional. Consisteix en un acord entre la persona propietària d'un habitatge que es troba en mal estat i desocupat i una persona masovera, de manera que la propietat en cedeix l'ús, pel termini que s'acordi, a canvi que la persona masovera assumeixi les obres de reforma o rehabilitació.

El programa proposat consisteix en crear una borsa de masoveria urbana comarcal. La borsa facilitarà la intermediació entre persones masoveres i propietàries i fomentarà la captació d’habitatges a partir de diferents incentius a la propietat. Els principals objectius del programa són mobilitzar habitatges desocupats i en mal estat i generar habitatge assequible.

L’estudi s’ha desenvolupat en dues fases, una primera d’anàlisi i diagnosi i una segona de propostes, que han estat desenvolupades amb la participació de vint-i-vuit municipis interessats. Durant el procés de treball s’ha recollit informació de les entitats interessades en participar a través d’enquestes, entrevistes i tallers. També s’ha comptat amb la participació d’altres entitats supramunicipals com són el Consorci del Lluçanès, la Mancomunitat de la Plana  i diverses entitats socials de la comarca.

La proposta desenvolupada conté la descripció dels criteris de governança, les característiques del programa bàsic proposat i el seu funcionament, així com els passos a seguir per implementar-lo.

Butlletí: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de butlletí: #104 - Octubre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua