Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Octubre 2020 - #104

Habitatge

Participació a la jornada «Polítiques públiques per a l’impuls de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús»

La Xarxa d’Economia Solidària, Coòpolis, Sostre Cívic i La Dinamo vàren debatre mesures per estendre l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús.

La jornada, que s’ha pogut seguir en viu a l’Espai Francesca Bonnemaison i també per streaming, ha comptat amb la participació del cap de l’Oficina d’Habitatge, David Mongil.

El model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús està un moment d’emergència i ja compta amb més de 16 projectes en curs i prop de 400 habitatges arreu del territori. Hi ha aspectes, però, que dificulten el naixement de nous projectes o que limiten la seva assequibilitat i inclusivitat. Durant la jornada s’ha reflexionat sobre com generar i consolidar mecanismes de col·laboració pública cooperativa que permetin superar aquestes dificultats i impulsar un parc d’habitatge assequible, no especulatiu i de base comunitària a Catalunya.

Al llarg del matí s’ha revisat la situació de l’habitatge cooperatiu a Catalunya i s’ha comparat amb l’experiència d’altres països amb un sistema de provisió cooperativa d’habitatge més consolidat. Entre els aspectes on avançar s’ha destacat la necessitat de regular el model per tal de donar seguretat jurídica i garantir l’interès públic, establir polítiques econòmiques —subvencions, crèdits i bonificacions— que afavoreixin l’assequibilitat i inclusivitat dels projectes, i facilitar l’accés al sòl, el primer pas imprescindible per consolidar els projectes.

El paper de les administracions públiques s’ha debatut en dues taules rodones. En una primera taula, sobre les polítiques de la Generalitat de Catalunya, han intervingut Roser Hernàndez, subdirectora general d’Economia Social, Tercer Sector i Cooperatives, Albert Toledo, director de Promoció de l'Habitatge, Lourdes Ridameya, responsable de promoció de l’Institut Català de Finances i Albert Civit, director de l’Institut Català del Sòl. La taula rodona s’ha centrat en les mesures financeres i regulatòries que pot dur a terme sector públic per afavorir el naixement de nous projectes.

En la segona taula, sobre el paper dels governs locals, hi han intervingut Lucía Martín, regidora d’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona, Roser Massaguer, regidora d’Habitatge de Palafrugell i David Mongil, cap de l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona. Mongil ha destacat que "l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús és un model que madura a foc lent, que està experimentant avanços significatius, que es esperable que els propers anys es desenvolupen noves iniciatives i projectes en diversos punts de la demarcació, i que cal continuar dedicant temps i esforços a construir relacions de confiança entre administracions i sector cooperatiu". Així mateix ha remarcat que "les dificultats del model sovint depassen les competències locals i requereixen canvis legislatius. La Diputació de Barcelona dona suport a les cooperatives d’habitatge oferint formació i es fomenta en treball en xarxa per difondre el model. També s’ofereixen estudis de viabilitat de projectes cooperatius als municipis interessats". Entre els reptes de futur que s’han assenyalat hi ha donar un suport continuat al llarg de tot el projecte i explorar com es poden facilitar promocions cooperatives en sòl privat.

Butlletí: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de butlletí: #104 - Octubre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua