Habitatge, Urbanisme i Activitats - octubre 2013

Butlletins
octubre 2013 - #54

Serveis d'Habitatge

Publicació de l’”Habitatge i Món Local. Actualitat normativa” 3er trimestre 2013.

Habitatge i Món Local - Actualitat Normativa és una publicació de l'Observatori Local d'Habitatge, de caràcter periòdic i difusió trimestral, que recull l'actualitat normativa i la jurisprudencial relacionada directa o indirectament en matèria d'habitatge.

El present document recull l'actualitat normativa del tercer trimestre de 2013 (juliol-setembre).

En matèria d'habitatge i rehabilitació, a nivell estatal, és rellevant l'actualització del Codi Tècnic de l'Edificació en matèria d'estalvi energètic a fi d'adaptar-se a les directives europees; i en l'àmbit autonòmic català, s'ha destacat la signatura del Protocol d'execució de les diligències de llançament als partits judicials de Catalunya, que coordina l'acció de totes les entitats signants en el moment de l'execució del llançament de l'habitatge habitual, per ajudar a persones en situació de vulnerabilitat social.

En quan a les mesures econòmiques i financeres  s'han publicat les llistes d'entitats de crèdit que s'han adherit al Codi de Bones Pràctiques per a la reestructuració viable dels deutes amb garantia hipotecaria sobre l'habitatge habitual, tant les adherides al Reial Decret Llei 6/2012, com aquelles que a més han assumit les noves condicions de la Llei 1/2013. A Catalunya cal destacar l'increment en dos punts, fins al 10%, del l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (ITP-AJD).

A nivell autonòmic en matèria de foment, subvencions i ajuts s'han publicat diverses disposicions en relació al Pla únic d'obres i serveis (PUOSC 2013-2016), al cofinançament del desenvolupament sostenible local i urbà del fons "FEDER Catalunya 2007-2013", i s'obren convocatòries de subvencions per a l'any 2013 dels Programes de suport al Desenvolupament Local i del Projecte de Treball a les 7 comarques.

En l'apartat administració, organismes públics i altres entitats,  consta la publicació dels convenis de col·laboració del Departament de Territori i sostenibilitat, destaquem la creació del Tribunal català de Contractes del Sector Públic i l'ampliació del nombre de membres que integren el Comitè d'experts en polítiques d'ordenació territorial i urbanisme, creat el mes de juny passat.

En quan a la secció d' altra normativa d'interès local destaca la Llei d'ajut als Emprenedors d'àmbit estatal, que crea la figura de l'Emprenedor de Responsabilitat Limitada, rellevant pel fet que pot limitar la responsabilitat derivada dels seus deutes empresarials per tal que no afectin a l'habitatge habitual.

I un apunt final a l'apartat projectes de llei per l'inici de la tramitació parlamentària, del projecte de llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local en l'àmbit estatal, i del projecte de llei de governs locals en l'àmbit autonòmic. També a Catalunya s'ha aprovat el projecte de llei de modificació del Llibre Cinquè del Codi civil de Catalunya relatiu als drets reals, que preveu una profunda reforma del règim de la propietat horitzontal i de l'organització de les comunitats de propietaris.

Podeu consultar el document al següent enllaç


Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats