En aquesta ocasió, IndústriaMESdona ha comptat amb la col·laboració de la Marta Sacristán, Cap de la Unitat d’Ocupació del centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) que des de la seva expertesa explica com encarar en femení el repte de la Indústria 4.0.
La indústria afronta els canvis que està introduint la revolució tecnològica en el sector, on conflueixen tecnologies digitals i la fabricació avançada, amb el repte de captar professionals qualificats per donar resposta a les noves oportunitats i als desafiaments que representa la digitalització del sector.
La presència femenina a la indústria catalana correspon al 28,6 per cent, segons dades recollides en l’Enquesta de Població activa (EPA) referida a l’any 2016, una xifra significativament inferior a la representació masculina, tot i que el nivell formatiu mitjà de les dones en aquest sector és superior, tal com ho acredita l’estudi sobre “Les dones en el sector industrial a Catalunya”, recollit dins dels Papers de l’Observatori de la Indústria, en el marc del Pacte nacional per a la indústria.
En la indústria connectada i digital serà imprescindible conèixer i entendre les tecnologies com a eines que canviaran i modernitzaran el model productiu i en què els professionals amb un alt nivell d’especialització tindran un paper protagonista. En aquest sentit, la tendència de la indústria mostra una demanda cada vegada més enfocada als professionals STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Matemàtiques, de les seves sigles en anglès), és a dir, perfils amb capacitats científico-tècniques.
No obstant això, el nombre de dones matriculades en carreres vinculades a les STEM només representa el 35 per cent del total d’estudiants matriculats, segons apunten les Nacions Unides. I és en aquesta línia on s’estan fent esforços per fomentar les vocacions científiques entre les dones, posant l’accent en les joves.
Per això, són importants programes com #MetallDones dins el projecte Metall Vallès o el Vallès Oriental 4.0 d’Ocupació a la Indústria Local, liderats per ajuntaments amb el suport de la Diputació de Barcelona, que treballen per incrementar la presència i la competitivitat de les dones en el sector industrial i impulsar, així, l’ocupació local. Així com també, iniciatives com 100tífiques, organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració del Barcelona Institute for Science and Technology (BIST) i la participació de científiques d’Eurecat, que dona visibilitat a la feina que fan les dones en l’àmbit de la ciència i de la tecnologia i impulsa les vocacions científiques entre les joves.
Ens trobem, doncs, davant un moment interessant que posa en valor el paper femení a la indústria davant del repte de captar capital humà especialitzat, capaç d’adaptar-se als canvis continus i ràpids que es produeixen i que cobreixi l’alta demanda de perfils amb coneixements tecnològics i digitals.
Marta Sacristán
Cap de la Unitat d’Ocupació
Centre tecnològic Eurecat
Butlletí: e-Indústria
Número de butlletí: N.8 - Multiplica't x 4.0 (maig 2019)
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local