El sector químic és actualment el segon més important de Catalunya després del sector alimentari.
Els sectors industrials que es treballen al programa Ocupació a la Indústria Local tenen el seu origen i destí en aquelles empreses del territori amb fort arrelament local, potencialment generadores d'ocupació, amb alta competitivitat i capacitat exportadora.
El sector químic és un dels que s'han significat a l'hora de realitzar projectes concrets a l'OIL i es treballa activament des d'alguns territoris.
La indústria química es troba present a molts dels nostres objectes quotidians, des de la salut, l'alimentació, la neteja, la cosmètica, l'emmagatzematge, els materials que integren els microxips dels nostres mòbils o les pantalles dels nostres televisors, entre d'altres, el nostre dia a dia està ple de química.
És un sector que representa a escala econòmica el 13,4% de la facturació industrial de Catalunya, el segon més important després del sector alimentari. La capacitat de recuperació del sector després de la crisi, s’ha materialitzat en aquest augment de pes a l'economia degut en part a la seva capacitat exportadora i d'innovació.
Una de les necessitats prioritàries del sector és la de comptar amb recursos humans qualificats, capaços d'entomar els reptes d'innovació que les empreses necessiten per a continuar sent competitives. Us fem esment en aquest punt de l'estudi realitzat per la Fundació BCN Formació Professional que porta per títol "Els sectors econòmics emergents i la formació professional a la Regió Metropolitana de Barcelona. Sector Indústria Química", 9è lliurament d’una col.lecció d’estudis dedicats a sectors potencialment creadors d’ocupació de qualitat a la RMB.
L'estudi a part de definir les competències claus del sector i els perfils professionals emergents, destaca un seguit de recomanacions , que tant les empreses com els centres de formació i la societat en general haurien de tenir present.
• Incrementar la col·laboració centre formatiu-empresa i si és possible també amb l'administració pública.
• Innovar en l'oferta formativa del sector químic amb mesures de flexibilització, generant titulacions híbrides, fent adaptacions curriculars, per exemple.
• Fomentar l'FP dual contemplant-la dins el sector des de l'inici.
• Crear un catàleg de recursos compartits (maquinària i instrumental) per a l'FP de les famílies professionals de la Química.
• Tenir en compte l'opinió dels docents del sector que, reconeixent la necessitat d'actualització contínua dels continguts que imparteixen demanen més flexibilització quant a la seva formació pròpia i més contacte amb les empreses del sector com a recurs formatiu.
Programa Ocupació a la Indústria Local de la Diputació de Barcelona
Butlletí: e-Indústria
Número de butlletí: N.6 - Aprenem! (gener 2019)
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local