Butlletí Ocupació a la Indústria Local
N.5 - Jo vull ser (desembre 2018) - #5

Projecte x projecte

Juliana i Sir.Joan: acceptes el repte d'aquests instagramers?

 

“Estem impulsant accions que ens permetin sensibilitzar, prestigiar i millorar el  coneixement dels i les joves i el col·lectiu femení sobre les potencialitats i oportunitats professionals vinculades al sector industrial.”

Llegir més...

 

Soroll i brutícia, així és com veuen els i les nostres joves l’activitat professional vinculada a la indústria. Per contra, Osona, com la resta de Catalunya, es caracteritza pel pes de la indústria en el seu PIB. Aquesta indústria catalana i osonenca, necessita incorporar nou talent, a curt, mig i llarg termini. En el marc de l’OIL a Osona estem treballant per incorporar aquest talent a curt, però no podem descuidar l’aposta pel mig i, sobretot, pel llarg termini. Som conscients que no és una tasca fàcil ni immediata i que segurament l’impacte des d’un àmbit tan local serà petit. Tenim clar que l’aposta i estratègia seria més eficient que fos en l'àmbit supramunicipal, prioritàriament d’àmbit català, però mentre esperem aquesta estratègia, què fem?, doncs fem que passin coses. NO ens podem quedar de mans plegades! Des d’Osona apostem per visibilitzar a joves, famílies i agents que Osona és una comarca molt potent en l'àmbit industrial, “Osona és indústria”, i estem impulsant tot un conjunt d’accions que ens permetin sensibilitzar, prestigiar i millorar el coneixement dels i les joves i el col·lectiu femení sobre les potencialitats i oportunitats professionals vinculades al sector industrial.

En aquest sentit, hem elaborat tot un conjunt de materials i activitats de sensibilització que van a cavall entre el què tenim a Osona a nivell industrial i les tendències més globals. Tot aquest material ens serveix per treballar l’apropament de la indústria a les escoles a través dels nostres propis programes i també fomentem que se’ls facin seus tots els tutors i orientadors del sistema educatiu i dels serveis d’orientació públics. En aquest sentit, no ens cansem d’aprofitar qualsevol reunió o trobada per presentar aquests materials als diferents equips que participen en l’ecosistema dels joves.

Expliquem una mica en què consisteixen les diferents accions:

1) Infografies animades i vídeos: a través de l’Observatori Socioeconòmic i el Programa Ocupació per a la Indústria Local a Osona hem elaborat un conjunt de materials molt visuals que permeten a joves, tutors i famílies entendre l’evolució del mercat de treball amb l’impacte de les tecnologies disruptives, què vol dir això de la indústria 4.0 i quines són les habilitats que requeriran les empreses del segle XXI.

2) Fitxes d’oficis industrials: hem elaborat 15 fitxes d'oficis vinculades al món industrial que tenen més projecció de futur per apropar als joves a tot aquest món. Aquestes fitxes són molt visuals i recullen des de les competències tècniques i transversals dels diferents oficis, la trajectòria que poden tenir, un cas d’èxit i els diferents itineraris formatius que s’ofereixen des de la comarca i comarques confrontants.

3) Tallers “coneix el teu entorn empresarial”: Tallers impartits a centres de secundària per tal de facilitar de forma interactiva el coneixement del teixit industrial de la comarca. 

4) Taller de vocacions industrials: És un taller nou, i que s’iniciarà el pròxim mes de gener amb alumnes de secundària per tal d’apropar la indústria als joves d’una manera més vivencial. Consisteix en l’elaboració d’un producte mitjançant dinàmiques grupals en l’àmbit de la fabricació mecànica, electrònica i de programació. La idea és que els joves puguin testejar diferents oficis industrials i la maquinària associada als mateixos.

5) El “Repte empresa” pretén que els alumnes de cicles formatius proposin noves idees
interessants a un repte que una empresa de la comarca els hi planteja. Aquest procés ha de
permetre als alumnes; Conèixer les empreses de la comarca i els seus processos productius i
conèixer els reptes futurs amb els quals es troben les empreses.

Els joves organitzats en grups hauran d’arribar a la solució final a través d’un seguit de dinàmiques d’emprenedoria (Lean Start-Up) i presentaran a l’empresa les seves solucions.

6) #Challangeindustria: En aquests moments els i les joves tenen com a xarxes de referència Instagram i Youtube. En aquest entorn la figura dels “influencers” i “instagramers” cada vegada acumula més seguidors entre els joves. Volem aprofitar aquesta oportunitat per potenciar el sector industrial entre els joves a partir d’un repte “Challenge” amb la participació d’influencers, instagramers i actors. El Challenge consisteix en què un primer instagramer és convidat a una empresa industrial per treballar-hi durant un dia. Un cop acabi la jornada laboral, l’instagramer/actor nominarà a una altra persona que serà l’encarregada d’acceptar el Challenge i fer un nou vídeo en una empresa i ofici diferent. De moment ja portem 2 challenges fets, La Juliana (@julianacanet) fa de mecànica industrial a l’empresa La Farga i en Joan (@sir.joan) fa de mecatrònic a l’empresa Girbau.

 

Núria Macià

Directora executiva

Creacció, Agència d'Emprenedoria, Innovació i Coneixement

Ocupació per a la Indústria Local a Osona, projecte cofinançat per la Diputació de Barcelona en el marc del programa Ocupació a la Indústria Local

 

Butlletí: e-Indústria
Número de butlletí: N.5 - Jo vull ser (desembre 2018)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local

 

Visualitzar el Twitter @economieslocals Visualitzar el Twitter #OcupacióIndústria