El passat 16 de març, va tenir lloc la jornada "Solucions locals per a un Mercat de Treball en transformació", on vam conèixer a través del personal tècnic dels ens locals i dels agents socioeconòmics la seva experiència en el projecte Treball, Talent i Tecnologia (TTT).
En aquest butlletí es recullen els missatges claus que es van exposar a la Jornada i a continuació un breu resum sobre els fonaments i resultats del projecte TTT.
El TTT es va posar en marxa en plena pandèmia, al gener del 2021, fruit d'un triple compromís de la Diputació de Barcelona, en primer lloc, un compromís i responsabilitat amb les persones, en segon lloc, un compromís amb el món empresarial i, en tercer lloc, un compromís amb el món local.
El projecte va posar a disposició dels 310 municipis de la província 10 milions d'euros amb la intenció que fos el catalitzador de la transformació tecnològica de tot el territori, i ho estem aconseguint amb escreix, atès que encara no ha finalitzat i ja hem superat els objectius que ens vam marcar a l’inici.
És una política d'ocupació que està alineada principalment amb tres dels Objectius de Desenvolupament Sostenible: 8 (Treball digne i creixement econòmic), 9 (Indústria, innovació i infraestructures) i 10 (Reducció de desigualtats), i que va més enllà de les polítiques actives tradicionals, ja que els seus destinataris són el conjunt de la força laboral: persones en situació d’atur, persones ocupades que volen millorar la seva ocupació i joves que encara no s’han incorporat al mercat laboral, però que necessiten orientar el seu futur professional cap a ocupacions de qualitat.
A més, es fonamenta en la col·laboració publicoprivada i publicopública: és imprescindible implicar tots els actors socioeconòmics dels diferents territoris per sumar coneixements, adequar necessitats i consolidar aliances estratègiques per al present i per al futur.
Utilitza una metodologia de treball innovadora: abans d’implementar qualsevol actuació s'analitza exhaustivament la cadena de valor de negocis preferent del territori, es determinen les empreses tractores i s'identifiquen els seus reptes per detectar les competències que requeriran els perfils professionals actuals i futurs.
Les intervencions a escala local es realitzen amb precisió quirúrgica, ja que el “principi d’autonomia local” regeix tot el programa. És a dir, són les mateixes entitats locals que decideixen (amb la resta d’actors del seu àmbit territorial) què faran i com ho faran, perquè les polítiques d'ocupació no poden ser homogènies per a entorns locals que són extremadament heterogenis i diversos, com és el cas de la nostra província. El futur de les polítiques d’ocupació és doncs la personalització.
En resum, el TTT ha promogut el treball digne, ha millorat les competències digitals i tecnològiques del talent local i ha impulsat un creixement econòmic sostenible a través de la tecnologia. Els seus resultats positius han de servir com a exemple per a altres territoris que busquin la transformació tecnològica i la millora de l'ocupació a través de la innovació i la col·laboració.
Butlletí: Treball, talent i tecnologia
Número de butlletí: #6 - Butlletí TTT - abril 2023 - Jornada TTT
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme
Diputació de Barcelona
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
smt.ttt@diba.cat
Treball, talent, tecnologia
Butlletins anteriors