Butlletí TTT - gener 2023 - Competències digitals

Recursos

Plataforma PIX per avaluar les competències digitals

PIX és una plataforma gratuïta que avalua les habilitats digitals de forma objectiva a partir de la resolució de reptes. En el marc del TTT estem desenvolupant una prova pilot per utilitzar la metodologia de PIX en el desenvolupament i l'avaluació de les competències digitals de les persones participants. 

Amb aquesta plataforma es poden desenvolupar i avaluar les competències digitals de les persones basant-se en evidències. L’avaluació no consisteix en respondre subjectivament determinades preguntes sobre el nivell de competències digitals, sinó que es sustenta en la realització en viu de reptes i activitats relacionades amb cada competència. Es tracta d’un mètode innovador que afavoreix el desenvolupament de les habilitats digitals i alhora permet arribar a resultats objectius sobre el nivell de les competències digitals de les persones. 


Per exemple, per avaluar l’ús dels motors de recerca, PIX planteja la pregunta “Quin any va néixer l’arqueòloga Rosemary Cramp?” i permet sortir del test per fer la cerca en el moment i posar la resposta. Un altre exemple, en aquest cas per avaluar la resolució de l’oblit de la contrasenya d’accés, PIX planteja una activitat en el mateix test que recrea aquesta situació i demana una resposta que només es pot obtenir si es resol el repte.  


La plataforma PIX es va crear l’any 2016 a França i des de llavors el seu ús s’ha estès significativament. A França s’utilitza en el servei públic d’ocupació, en tots els centres d’educació secundària, en la major part d’universitats i en moltes empreses i administracions públiques. També es fa servir en d’altres països d’Europa (com per exemple, Bèlgica), i d’arreu del món. De moment la plataforma està disponible en francès i anglès. 


PIX avalua 5 àrees de competència del Marc Europeu de Competències Digitals (DigComp). Presenta l’avaluació de més de 150 tòpics, amb 8 nivells diferents i un algoritme que permet adaptar-se al nivell de cada persona. A més, ofereix recomanacions de formació específiques basades en els resultats obtinguts


Actualment estem realitzant una prova pilot del test de PIX amb 31 projectes del Programa TTT per desenvolupar i avaluar les competències digitals de les persones participants. S’ha dissenyat i traduït al castellà un test de 35 preguntes que avalua les 5 àrees de competència i 8 competències digitals: buscar i filtrar informació, interactuar, col·laborar, desenvolupar documents de text online, assegurar l’entorn digital, compartir i publicar, incorporació al món digital i resoldre problemes tècnics. La seva durada màxima és de 40 minuts aproximadament. 


T’agradaria provar el test PIX-TTT per avaluar les teves competències digitals?

Fes clic aquí, omple el formulari i et farem arribar una invitació per accedir al test. 

 

 

Butlletí: Treball, talent i tecnologia
Número de butlletí: #5 - Butlletí TTT - gener 2023 - Competències digitals

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme

Diputació de Barcelona
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
smt.ttt@diba.cat
Treball, talent, tecnologia
Butlletins anteriors

 

Youtube