Butlletí TTT - octubre 2022 - Diagnosi 4.0 a les empreses

Parlem de...

Diagnòstic 4.0 per sobreviure

Estem vivint un procés de transformació digital que canviarà les estructures de generació i distribució de riquesa (també canviarà la manera com les persones vivim i ens relacionem, però això “avui no toca”).

Perdoneu que hagi començat amb el que hauria de ser una obvietat.

Per definició una transformació provoca canvis. I ja ho va dir Darwin, no sobreviuen els més grans, els més forts o els més intel·ligents, sinó els que millor s’adapten als canvis. Així doncs, poca broma, estem parlant de sobreviure o desaparèixer.

Davant de moments transcendents, toca recórrer als clàssics. Bies de Prienne (600 aC – 530 aC) jurista i filòsof grec de Jònia, considerat un dels Set savis de Grècia, ja ens va advertir: “Primer pensa, després fes”. Així doncs, per encarar el trasbals de la necessària transformació que hem d’afrontar, el que correspon fer és analitzar on som, definir on volem arribar i identificar quin és el millor camí que ens ha de portar d’un punt a l’altre. Després tocarà portar-ho a la pràctica.

Una de les moltes maneres que tenim per anomenar la transformació digital en l’àmbit industrial és “Indústria 4.0”, concepte del que hem agafat el sufix 4.0 per aplicar-lo allà on convingui, així que parlaré del Diagnòstic 4.0 com d’aquell procés de reflexió que ens ha de guiar per l’aventura d’evolucionar de la comoditat actual al desconegut que ens ha de garantir la supervivència en un món que no sabem com serà, però que segur que serà diferent del que és avui.

Afortunadament, les reflexions anteriors són prou compartides entre la majoria d’actors rellevants de la política industrial del país. Hi ha prou gent empenyent perquè el teixit industrial català avanci. Acció, l’agència per la competitivitat de l’empresa ha presentat recentment una metodologia per al Diagnòstic 4.0 que ha tingut l’encert de ser la primera que es posa a disposició de qualsevol empresa que vulgui avançar en el seu nivell de maduresa digital.

Font: ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa

El camí a recórrer està ple de reptes i entrebancs, però l’alternativa és anar-se pansint a mesura que el mercat ens vagi arraconant, de manera que ja sigui sols, però millor amb el recolzament d’un assessor especialista en transformació digital, tota empresa que vulgui sobreviure (i aquí no importa la mida, micro, PiME o gran empresa) hauria d’estar-se plantejant fer un diagnòstic 4.0 i tot seguit, implementar-ne les propostes identificades.

Digueu-me exagerat, però ho repeteixo: estem parlant de sobreviure o desaparèixer.


Carles Soler, director de Casiopea Consulting i president de la Fundació educaBOT

Butlletí: Treball, talent i tecnologia
Número de butlletí: #4 - Butlletí TTT - octubre 2022 - Diagnosi 4.0 a les empreses

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme

Diputació de Barcelona
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
smt.ttt@diba.cat
Treball, talent, tecnologia
Butlletins anteriors

 

Youtube